Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 08. 2018. 07:49 >> 07:32
4

PODACI INSTITUTA

Trudnoću prekinulo 78 djevojčica

U toku 2015. i 2016. godine majke mlađe od 20 godina, među kojima su i maloljetnice, na svijet su donijele 560 živorođenih beba, dok se u istom periodu na prekid trudnoće odlučilo 78 djevojčica, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje za dvogodišnji period.

 

Iz Instituta za javno zdravlje za Dan su kazali da su u 2016. godini u Crnoj Gori obavljena 7.092 institucionalna porođaja, a da su majke mlađe od 20 godina rodile 262 živorođene djece.

“Što je oko 12 odsto manje nego u 2015. godini, kada je ista starosna grupa majki na svijet donijela 298 djece. Prema istom izvoru, broj legalnih abortusa u 2016. godini iznosio je 763 i ukazuje na blagi trend rasta broja registrovanih abortusa. Nažalost, ovaj broj nije potpun, jer dio abortusa koji se izvrši u privatnim klinikama ostaje neprijavljen. Broj prekida trudnoće za djevojčice mlađe od 20 godina u 2016. godini je 34 što čini oko 2,59 odsto od ukupnih prekida trudnoće u Crnoj Gori u toj godini. Navedeni podaci se uglavnom odnose na javne zdravstvene ustanove, s obzirom na to da više od 90 odsto dostavljenih prijava prekida trudnoće u Institut pristiže iz javnih zdravstvenih ustanova i Privatne zdravstvene ustanove (PZU) Kodra”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić objašnjava za Dan da ti podaci pokazuju da je naša omladina seksualno aktivna, ali i da ne vodi mnogo računa o kontracepciji.

“Kod naših mladih je najčešći nezaštićen seksualni odnos. Da su seksualno aktivni nije čudno, jer polna aktivnost počinje između 13. i 14. godine i naša jedinka homosapiensa je poslije 15. godine spremna za seksualne odnose. Međutim, evidentno je da naše društvo nije emocijalno spremno za sve ono što tjelesna seksualnost donosi”, objasnila je.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније