Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

25. 08. 2018. 17:10   >>  17:02

BARAC SMATRA

"Bez prihvatanja različitosti nema napretka"

Ljudska prava čine srž demokratskog društva i svih njegovih principa i ako ne postoji uzajamno uvažavanje i prihvatanje različitosti među ljudima ne može se ostvariti napredak, ocijenio je izvršni direktor LGBT Forum Progresa, Džon Barac.

On je rekao da je Crna Gora, kao jedna od zemalja koja je na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU), preuzela značajne obaveze u oblastima vladavine prava, društvenih reformi, ljudskih prava, zaštite životne sredine i slično.

Sve ove kategorije, kako je naveo Barac, čine temelje na kojima počiva porodica evropskih naroda – EU.

„Od svih njih, najznačajnije je poštovanje ljudskih prava, jer upravo ona čine srž demokratskog društva i svih njegovih principa. Ukoliko ne postoji uzajamno uvažavanje i prihvatanje različitosti među ljudima, ne može ni da postoji demokratski napredak društva kao takvog“, ocijenio je Barac.

Kada se u Crnoj Gori govori o ljudskim pravima, prema njegovim riječima, primarno se misli na manjinske grupacije i poštovanje njihovih ljudskih prava.

„A kada se govori o manjinama u Crnoj Gori i ugroženosti ljudskih prava, neizostavno je pomenuti one zajednice koje zaista trpe najveći stepen obespravljenosti i sveukupne diskriminacije – LGBTIQ osobe, osobe sa invaliditetom i Rome. Na žalost, iz godine u godinu se bilježi spor napredak u oblasti zaštite i poštovanja ljudskih prava ovih zajednica, te veliki problemi sa kojima se one suočavaju“, istakao je Barac.

On je kazao da je napredak u oblasti ljudskih prava LGBTIQ osoba spor i iziskuje veliki napor, ali da postoji.

Kako je naveo Barac, u javnom i političkom diskursu LGBTIQ osobe „nijesu postojale“ i su bile nešto „poremećeno“ i „nenormalno“ u svijesti naroda.

„Danas predstavnici LGBTIQ zajednice jasno i glasno govore o našim problemima i realnosti u kojoj živimo. Dok smo prije deceniju trpjeli nasilje od onih koji treba da nas štite, danas je policija jedan od najvećih saveznika LGBTIQ pokreta u Crnoj Gori“, rekao je Barac.

On je kazao da nakon deset godina Crna Gora ima jak zakonodavni okvir u oblasti zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba, da je preuzela jasne obaveze za dalje poboljšanje kvaliteta života LGBTIQ zajednice, i da je ta zajendica dobila podršku i predsjednika Vlade Duška Markovića.

Kako je dodao, sada strpljivo čekaju da zakon prođe kroz sve neophodne odbore u Vladi i Skupštini, kako bi se do kraja godine našao pred crnogorskim poslanicima na razmatranje.

Barac je istakao da će zakon prvi put da uspostavi okvir pravnog prepoznavanja ljudskih prava istopolnih partnera u Crnoj Gori.

„Ovaj pravni okvir je daleko od idealnog i onoga što su postojeći pravni okviri u Zapadnoj Evropi, ali za crnogorske prilike predstavlja značajan iskorak naprijed. Zakonom se stvara temelj za dalje unapređenje kvaliteta života i zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, tako da je on svakako značajan momenat u tom procesu“, naglasio je Barac.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније