Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

21. 08. 2018. 11:07 >> 12:00
4

ISLAMSKI PRAZNIK

Predsjednici partija čestitali Kurban Bajram

Predsjednici Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić čestitali su danas početak Kurban Bajrama svim prijateljima i građanima islamske vjeroispovijesti.

Bečić je naveo da je Kurban Bajram praznik koji pokazuje da su osjećanja solidarnosti i jedinstva među braćom duboko ukorijenjena među vjernicima islamske vjeroispovijesti.

"To se najbolje vidi po prizorima iz Meke koji za vrijeme kurbanskih blagih dana obiđu cio svijet gdje milioni vjernika svoju dužnost ispunjavaju kao jedan u duhu apsolutnog zajedništva. Stoga sam duboko ubijeđen da ovaj praznik u sebi nosi potencijal zbližavanja sa drugim i nalaženja u sebi samilosti, razumijevanja i praštanja za sve ljude dobre volje. Vrijednosti kojima nas uče vjerski praznici u potpunosti su podudarne sa onim što je i Crnoj Gori kao državi i našem društvu nasušno potrebno na putu sveukupnog napretka. Ljubav među ljudima i mir među braćom", naveo je Bečić.

Knežević je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću, i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u našoj zemlji i šire poželio da svoj veliki duhovni praznik provedu u dobrom zdravlju i porodičnoj harmoniji, koja snaži vjeru u bolje dane za sve vjere i nacije, uz multikonfesionalni, multinacionalni i multikulturalni suživot u Crnoj Gori, koji predstavlja svijetli primjer mnogima na Balkanu i šire, kako jedna zemlja može biti zajednička kuća za sve ljude dobre namjere.

"Knežević naglašava značaj Kurban bajrama, i njegovu plemenitu poruku mira, dobre volje i svepraštanja po kanonima šerijaa.ta, kada se približavanjem ljudima istovremeno vrši i približavanje bogu, i kad se prigodno daruju mladi iz svoje familije i svoga komšiluka", zaključuje se u saopštenju DNP-a.

"Vjerujem da će ovaj Bajram svim islamskim vjernicima učvrstiti duhovni mir i ljudsku solidarnost, uz poštovanje različitosti i njegovanje zajedničkih tradicionalnih vrijednosti u Crnoj Gori", naveo je Joković u čestitki upućenoj reisu Islamske zajednice i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

Krivokapić je naveo da je proslava Kurban Bajrama slavljenje univerzalnih vrijednosti ljudskog roda, jedinstva među ljudima, tolerancije i duha solidarnosti koji upućuje na temeljnu ljudsku obavezu da pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

"Poruke Bajrama moraju biti putokaz za izgradnju društva u kojem će se iznad svega cijeniti i vrjednovati vrline, plemenitost, znanje i etika jer samo takvo društvo garantuje skladnu budućnost naše zajedničke kuće Crne Gore i svih njenih građana. Kao što su poruke Bajrama svevremenske i neprolazne takva mora biti i naša zajednička težnja i pregnuće da upravo na ovim temeljima gradimo vječnost naše Crne Gore. Želim svima, koji slave veliki praznik, da ih u ovim blagim danima prati dobro zdravlje i da u atmosferi porodičnog sklada, zajedništva i sloge proslave Kurban Bajram", naveo je predsjednik SDP-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније