Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2018. 11:11 >> 11:09
2

KALEZIĆ

Obezbijediti i primjenu, nakon usvajanja zakona

Institucije i društvo treba da stvore uslove da Zakon o životnim istopolnim zajednicama, čije usvajanje se očekuje krajem godine, bude primijenjen u praksi, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.

Kalezić je saopštio da su u Kviru Montenegro zadovoljni sadržajem nacrta Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, navodeći da su prilikom izrade tog dokumenta, imali konstruktivan dijalog sa nadležnim institucijama.

„Sada je jako bitno, do kraja ovog procesa, da neko od zainteresovanih strana ne učini na bilo koji način nešto što bi dovelo do degradiranja količine prava koja to zakonsko rješenje sadrži“, rekao je Kalezić u izjavi za PR Centar.

On je rekao da očekuju da će, kao što je to planirano, zakon usvojiti kraja godine. 

Kalezić je ocijenio da će usvajanje zakona umnogome poboljšati položaj LGBT osoba u odnosu na obim prava koja imamo.

„Ono što je jako bitno kad je ovaj zakon u pitanju jeste činjenica da se cijeli posao i stvaranje uslova za korišćenje tog zakona u praksi ne završava samim usvajanjem, već akivno tokom sledeće godine nakon usvajanja, cijeli sistem institucija, i ukupno društvo, i organizacije civilnog društva moramo zajedno da radimo na tome, da stvorimo uslove da ljudi koriste taj zakon u praksi“, istakao je Kalezić.

Govoreći o aktuelnoj kaznenoj politici prema nasilnicima i koliko je LGBTIQ osoba su bile žrtve nasilja, Kalezić je rekao da su ove godine četiri LGBT osobe bile žrtve zločina iz mržnje.

„Ti slučajevi, nažalost, i dalje nisu od Tužilaštva kvalifikovani kao zločini koji su počinjeni iz mržnje. Slučajevi su kvalifikovani kao ostali incidenti, koji nemaju veze sa nečijom seksulanom orjentacijom, uprkos tome što naš zakonodavni okvir prepoznaje krivično djelo počinjeno iz mržnje kao otežavajuću okolnost pri izricanju kazne“, rekao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, i dalje je prisutna praksa postupanja nadležnih institucija koja, kako je rekao, podrazumijeva to da „ako neko istuče lezbejku, geja, biseksualnu ili trans osobu u Crnoj Gori, snosiće jednake posledice kao da se potukao zbog malo više alkohola petkom uveče u nekoj od kafana, a neće snositi posledice onakve kakve treba da snosi zbog toga što je iz mržnje pretukao neku drugu osobu“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније