Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

19. 08. 2018. 16:55   >>  17:28 2

ZA POLA GODINE

SDT: Podigli 15 optužnica protiv 69 osoba

Specijalni tužioci podigli su, u prvoj polovini godine, 15 optužnica kojima je obuhvaćeno 69 izvršilaca krivičnih djela.

Kako se navodi u polugodišnjem izvještaju o radu Specijalnog državnog tužilaštva, podignuto je osam optužnica za krivična djela organizovanog kriminala, šest za visoku korupciju i jedna za ostala krivična djela.

Optužnicama je optuženo ukupno 69 izvršilaca krivičnih djela, i to 47 za organizovani kriminal, 17 za visoku korupciju i pet za ostala krivična djela.

Nakon sprovedene istrage podignuto je 14 optužnica protiv 68 osoba, dok je protiv jednog lica podignuta neposredna optužnica. Optužnih predloga nije bilo u prvih šest mjeseci.

"Uz neriješena optuženja iz ranijih godina protiv 119 lica (54 za organizovani kriminal, 33 za visoku korupciju, 11 za pranje novca, šest za terorizam, jedan za ratni zločin, pet za krivična djela protiv izbornih prava i devet za ostala krivična djela) i optuženja primljena od drugih tužilaštava protiv dva lica za visoku korupciju), u ovom periodu je kod suda bilo optuženja protiv ukupno 190 lica", kaže se u izvještaju.

U odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 112 optuženja, zabilježen je rast optuženja od blizu 70 odsto. Postupajući po optuženjima specijalnih tužilaca, sud je donio odluke protiv 21 osobe.

"Protiv 17 osoba donijete su osuđujuće, a protiv četiri oslobađajuće presude", kaže se u izvještaju.

Kako se navodi, od 12 osuđujućih presuda na kaznu zatvora, tri presude su donijete na osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivice.

Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješeno 35 optuženja protiv 169 lica, od čega protiv 93 za organizovani kriminal, 47 za visoku korupciju, pet za terorizam, 11 za pranje novca, pjednog lica za ratne zločine i protiv 12 osoba za ostala osam krivična djela.

"To je u poređenju sa polugodišnjim izvještajem iz 2017. godine više za 84 lica, odnosno rast od 98,82 odsto", kaže se u izvještaju.

Nezadovoljni kaznenom politikom suda, specijalni tužioci su u ovom periodu izjavili žalbe protiv presuda za četiri osobe, zbog krivičnih djela visoke korupcije, tako da je sa neriješenim žalbama iz ranijeg perioda (tri) bilo u radu sedam žalbi.

Sud je riješio žalbe u odnosu na pet osoba, za krivična djela visoke korupcije, tako što ih je odbio kao neosnovane, a neriješene su ostale žalbe u odnosu na dvije osobe.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније