Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

19. 08. 2018. 12:37   >>  12:24

MALE BOGINJE

Posljednji slučaj registrovan 19. jula

U Crnoj Gori je od početka godine od malih boginja oboljela 201 osoba, a poslednji slučaj registrovan je 19. jula, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Pomoćnik direktora IJZ, Senad Begić, rekao je agenciji MINA da na bolničkom liječenju nije bilo oboljelih od morbila od 25. jula.

Kako je naveo, od ukupno 201 slučaja, kod 178 je infekcija laboratorijski dokazana.

“Kod 19 pacijenata dijagnoza je postavljena na osnovu kliničke slike, a kod četiri oboljela postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom obolijevanja“, dodao je Begić.

Prema njegovim riječima, najveći broj slučajeva oboljevanja u jednom danu zabilježeni su 23. i 24. marta i to po sedam slučajeva.

Begić je kazao da su najpogođenija grupa bile djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina i da je činila 25,87 odsto oboljelih, kao i odrasli između 20 i 35 godina, koji su činili 22,39 odsto zaraženih.

Manje ugrožena kategorija, kako je neveo, bila su djeca mlađa od godinu dana i ta grupa je predstavljala 14,93 odsto oboljelih od malih boginja.

„Skoro 92 odsto oboljelih bilo je nevakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa, dok su preostali primili najmanje jednu dozu vakcine ranije“, ukazao je Begić.

Postepeni pad i prekid oboljevanja, kako je rekao, posljedica je prvenstveno povećanja broja vakcinisane i zaštićene djece, raspuštanja škola i vrtića, odnosno smanjenja boravka djece i odraslih u zatvorenom prostoru.

„Činjenica da trenutno nema oboljevanja nužno ne znači da se po polasku djece u škole i vrtiće s jeseni, oboljevanje neće ponovo javiti, zbog čega je važno da sva osjetljiva djeca budu zaštićena prije ulaska u kolektive, vrtiće i škole“, poručio je Begić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније