Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

19. 08. 2018. 09:28   >>  09:38

BANKA HRANE

Pomozite ugroženim, donirajte školski pribor

Banka hrane Crne Gore i Flex Almuni Montenegro danas će u Kulturno informativnom centru ” Budo Tomović” u prostorijama Američkog ugla obilježiti Međunarodni dan humanosti družeći se sa djecom iz socijalno ugroženih porodica.

"Svi koji žele pomoći roditeljima ove djece da ih lakše spreme za školu mogu donirati pribor za školu od deset do 12 sati", kaže se u saopštenju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2008. godine donijela odluku da se 19. avgust obilježava kao Svjetski dan humanosti, kako bi se doprinijelo podizanju svijesti građana o važnosti takvog rada, upoznala javnost o aktivnostima humanitaraca širom svijeta i važnosti međunarodne saradnje.

"Međunarodni dan humanosti je prilika da pozovemo ljude da budu humani i brinu o drugima. Humanost možemo iskazati kao pojedinci, u okviru organozovane humanitarne akcije ili kroz društveno odgovorno poslovanje", kaže se u saopštenju.

Banka hrane Crne Gore je imala više projekata koje je realizovala sa djecom u vrtićima, osnovnim i srednjim školama upravo promovišući ovu vrijednost.

"Moramo u okviru obrazovnog sistema imati učenje o važnosti empatije kako bi naša djeca bila emocionalno i društveno kompetentnija i da bi se značajno smanjilo međuvršnjačko nasilje. Istraživanja pokazuju da djeca koja su empatična postaju uspješniji i produktivniji odrasli ljudi", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da država ima mogućnost da pokaže odgovornost pomažući siromašnima i bolesnima na organizivan i sustemski način što se uklapa u širu sliku humanosti društva.

"Povećanjem socijalnih davanja i najniźih zarada i penzija, uvođenjem besplatnih užina i prevoza u školama za djecu iz socijalno ugroženih porodica, besplatnih kvota električne energije za najugroženije, dječijeg dodatka za svu djecu iz socijalno ugroženih porodica, su samo neki od načina podrške onima koji ne mogu sebi pomoći", navode iz Banke hrane.

Iz te organizacije smatraju da je veliki potencijal da se humanost među privrednicima i humanim pojedincima stimuliše oslobađanjem poreza na donacije.

Banka hrane je, tokom devet godina volonterskog rada, obezbijedila pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za oko 17,5 hiljada porodica sa oko 75,4 hiljada članova. Organizovala je i realizovala više od 1,3 hiljade humanitarnih akcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније