Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 08. 2018. 16:28 >> 16:11
1

TURISTI U KOTORU

Žele da vide bedeme, ali ne i da plate

Turisti u Kotoru koji žele da posjete bedeme sve češće zaobilaze legalne ulaze, izbjegavajući tako da plate taksu koja je ove sezone nešto viša, u odnosu na prethodne. Osam eura, ipak je, čini se mnogo i za one koji dolaze iz zemalja sa boljim standardom, saopštio je rukovodilac opštinskog tima za praćenje sezone Branko Nedović.

Potpredsjednik opštine Kotor Branko Nedović kaže da po instrukcijama nekih vodiča turisti, koristeći pravac preko Špiljara, zaobilaze legalni ulaz na kotorske bedeme.

"Primjetili smo da pojedini vodiči instruišu turiste da zaobilaze legalna mjesta za naplatu i obilazak bedema. Kroz Špiljare čitave rijeke turista, naučene i nagovorene od vodiča, pokušavaju da, probivši se kroz ovaj dio grada, prođu kroz tzv. rupu u bedemu i obiđu fortifikaciju, ne plativši ulaznicu", kazao je za Radio Kotor Nedović, koji je i rukovodilac opštinskog tima za praćenje sezone.

Dok je cijena ulaznice bila tri eura, taj problem sa turistima nije postojao. Osam eura, ipak je, čini se mnogo i za one koji dolaze iz zemalja sa boljim standardom, saopštio je rukovodilac opštinskog tima za praćenje sezone Branko Nedović.

"S obzirom da je sada ulaznica osam eura, očigledno je da pokušavaju da, gdje god ne moraju, ne plate. Slično je i sa turističkim autobusima koje vozači pokušavaju da parkiraju gdje hoće. Mi imamo par uređenih parkirališta za njih i usmjeravamo ih na tu stranu. Međutim, oni parkiraju gdje stignu, kod srednje i osnovne škole, u zoni, Škaljarima, gdje god nađu mjesto", rekao je Nedović.

U okolnostima moguće štete po turistički promet, pomenuta situacija nameće i dilemu nadležnim, da li da upotrebe rigoroznije sankcije.

"Međutim, očigledno je i da se sa našom tolerancijom njihov bezobrazluk povećava", kazao je Nedović.

On je najavio uvođenje više rada u ovu oblast uz pomoć Komunalne policije.

Dodaje da će podaci o frekvenciji odvijanja saobraćaja iz tekućeg mjeseca avgusta pružiti više informacija o mjerama preduzetim na njegovom ubrzanju kroz centar grada.

"Ono što je stalan problem je saobraćajna gužva. Prof. Tica sa Instituta za saobraćaj je rekao da saobraćaj u Kotoru niko ne može da riješi i da problem sporog odvijanja može da se ublaži za nekih 30 %, jer ima samo jedna saobraćajnica. Pokušalo se sa brisanjem nekoliko pješačkih prelaza, jer je velika frekvencija turista tuda ometala brži protok automobila. Problem je time djelimično ublažen, a zavisno od dana do dana dešava se da imamo kolone i kada su čekanja neminovna", kazao je Nedović.

Ističe i kako se na nekom trajnom rješenju u ovoj oblasti teško može uspješno raditi u potpunosti, dok bi djelimičnu pomoć predstavljalo lociranje ogromnog parkinga van tunela prema Tivtu, odakle bi se korisnici pomoću električnih autobusa (jedna od ideja), prevozili u centar.

U julu je primjećeno i da je manji broj turista ulazilo u grad.

U dijagnostifikovanju problema kao mogućh razlog naveden je povećan broj izletničkih autobusa, koji dolaze i odvode turiste na druge destinacije, Njeguše, Budvu i Skadarsko jezero.

Takođe i mogućnost povećanog broja taksista i kombi vozila koji odvoze putnike sa ovog prostora i možda odluka gostiju da na nekoj drugoj destinaciji u okolini traže sadržaje koji ih više zanimaju nego Stari grad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније