Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 08. 2018. 12:42 >> 12:26
2

MIJOVIĆ APELUJE

Obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce

Nosilac liste Grupa građana "Saša Mijović" pozvao je ministra prosvjete Damira Šehovića, da svim učenicima i učenicama osnovnih škola u Crnoj Gori obezbijedi besplatne udžbenike.

Time će se, kako je kazao, pomoći porodicama da rasterećenije dočekaju početak nove školske godine kada je kupovina knjiga jedan od većih finansijskih udara na budžet svake porodice, pogotovo onih koje imaju više đaka.

"Roditelji, u septembru, u prosjeku za dvoje djece, moraju izdvojiti 150 eura, samo za udžbenike. U tu cijenu nijesu uračunate sveske, torbe, olovke i drugi pribor potreban za školu, niti obuća i odjeća za djecu. Kada se zbroje svi izdaci vezani za početak škole, ta cifra uveliko premašuje prosječnu platu crnogorskog radnika", navodi se u saopštenju.

Mijović navodi da je ustavno pravo u državi koja je definisana kao država socijalne pravde da osnovno obrazovanje mora da bude obavezno, besplatno i dostupno svima, sa podjednakim šansama za sve.

"Ukoliko biste ovo uradili i svima omogućili besplatne udžbenike, ova ustavna odredba bi dobila svoj puni smisao i time ovo Ustavno pravo bilo ispoštovano. Kako za one čiji roditelji imaju para da kupe udžbenike, tako i za one koji nemaju", kazao je.

Mijović podsjeća da u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju 2017., Član 2a kaže da "Osnovno obrazovanje i vaspitanje dostupno je svim licima i ne može biti neposredno ili posredno ograničeno po osnovu: pola, rase, boje kože, jezika, vjere, bračnog stanja, političkog ili drugog ubjeđenja, nacionalnog, etničkog ili drugog porijekla, imovinskog stanja, invalidnosti, ili po drugom sličnom osnovu, položaju ili okolnosti, u skladu sa posebnim zakonom".

Podsjeća i na Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima djeteta (1989), čiji je Crna Gora potpisnik a čiji se članovi 28 i 23 onose na "pravo djeteta na obrazovanje, ostvaruje postepeno i na osnovu jednakih mogućnosti, omogućivši osnovno obrazovanje koje je obavezno, besplatno i dostupno svima".

"Na kraju Vas ponovo pozivamo da pokažete širinu i obezbjedjivanju onoga što je ustavna obaveza države kao što ste i pokazali nedavno kada je u pitanju omogućavanju onog što nije ustavna obaveza države", poručio je nosilac liste Grupa građana Saša Mijović ministru prosvjete Damiru Šehoviću.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније