Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 08. 2018. 08:50   >>  08:33 3

ISTRAŽIVANJE

Većina mladih ne vidi svoju budućnost u Prijestonici

Položaj mladih poboljšan je na Cetinju u proteklih pet godina, ali i dalje skoro 65 odsto njih svoju budućnost ne vidi u Prijestonici, pokazalo je istraživanje koje je sprovela NVO "Lovćen" u okviru projekta "Strateško planiranje po mjeri mladih".

Rezultati koji su predstavljeni, poslužiće za izradu Lokalnog plana akcije za mlade koji će lokalna uprava donijeti za period 2019-2021.

Ekspert na projektu Miloš Marković ukazao je da su ispitani stavovi i mišljenja 205 mladih ljudi sa Cetinja, od 15 do 30 godina i upoređeni sa istraživanjem, koje je prije pet godina sprovela NVO “Aktivna zona”.

"Rezultati pokazuju da je najveći problem mladih Cetinja nezaposlenost, te činjenica da svoju budućnost ne vide u gradu. 72,2 odsto mladih smatra da se nijesu stvorili uslovi za povećanje broja zapošljenih u gradu u posljednjih pet godina. Ono što je ostalo slično sa istraživanjem iz 2013. godine, jeste posljednje, najškakljivije pitanje, koje je izazvalo najviše reakcija medija i same lokalne samouprave, jeste pitanje da li mladi razmišljaju o svojoj budućnosti na Cetinju i da li žele provesti svoj život ovdje. Nažalost, 64,6 odsto mladih je reklo da to ne vidi na Cetinju. Prije pet godina taj rezultat je bio 46 odsto", naveo je Marković i dodao da u odnosu na 2013. godinu, kad je samo 16 odsto ispitanika na sličnom uzorku, reklo da je upoznato LPAM-om, sad imamo situaciju da je to 67,3 odsto.

"Mladi njih 58,9 odsto kažu da se njihov položaj poboljšao, navodeći kao glavne razloge za to osnivanje Omladinskog kluba, Društvenog centra, više javnih prostora za okupljanje mladih, te mogućnosti za neformalno obrazovanje. Čak 95 odsto ispitanih je mišljenja da je Cetinju potreban Centar za kulturu. Veliki procenat ispitanika 88,2 odsto smatra da se ne radi dovoljno na prevenciji bolesti zavisnosti, a 51,5 odsto nije zadovoljno informisanošču o reproduktivnom zdravlju. Ispitanici smatraju i da dodatno treba unaprijediti infastrukturu grada (66,7%), zdravstvo (51,4%), kulturu (45,4%) i sport (41,5%)", ukazao je Marković.

Izvršni direktor NVO "Lovćen" Filip Stanojević ukazuje da će rezultati istraživanja sprovedenog u cilju dobijanja osnovnih informacija o stavovima i položaju mladih u Prijestonici Cetinje poslužiti kao osnov za rad Radne grupe za izradu novog Lokalnog plana akcije za mlade u Prijestonici Cetinje.

"Projekat je dobio podršku od Centra za razvoj nevladinih organizacija, u okviru programa “Moja zajednica – snažna zajednica” koji realizuju u partnerstvu sa “Aktivnom zonom” sa Cetinja i Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, uz finansijsku podršku delegacije Evropske unije", istakao je Stanojević.

NVO "Lovćen" će pružiti lokalnoj upravi Prijestonice tehničku podršku prilikom izrade LPAM-a.

M. Stanojević, Radio CG

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније