Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

16. 08. 2018. 07:18 >> 07:03

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Oprez, internet prevare sve učestalije

Proteklih dana na društvenoj mreži Fejsbuk, pojavila se lažna stranica kompanije “Voli”, od koje su brojni korisnici te mreže, dobijali poruke u kojima se navodi da su dobitnici nagraden, te da za preuzimanje, moraju poslati fotografije lične karte.

Nakon obraćanja kompanije “Voli”, Fejsbuku, lažna stranica je ukinuta.

Stručnjaci upozoravaju da postoji opasnost od zloupotrebe ličnih podataka i nakon zatvaranja lažne stranice, jer pribavljeni podaci građana ostaju u posjedu prevaranata.

“Koliko smo upoznati tu su akumulirani podaci, lični podaci, ime prezime prva i druga strana lične karte, tako da se nalaze i matični brojevi i brojevi ličnih karti. Svi znamo gdje se i za koje potrebe koriste takvi podaci. tako da u svim tim situacijama može doći do kompromitacije ličnih podataka”, poručuje Adis Balota, dekan Fakulteta za informacione tehnologije.

Od početka 2017. do polovine 2018. godine, Timu za odgovor na računarske incidente prijavljene su 24 internet prevare. Stručnjaci kažu da su najzastupljenije prevare putem mejla i društvenih mreža.

“Obično su u pitanju finansijske prevare maliciozni programi za ucjenu. Krađa podataka sa platnih kartica, kupovina proizvoda za koje se kasnije ispostave da ne postoje”, navodi Zorica Vujović iz Ministarstva javne uprave.

Vjeruje se da građani ne prijavljuju sve slučajeve prevara. Poznato je da internet pruža velike mogućnosti prevarantima, zato stručnjaci apeluju na oprez.

“Neke od osnovnih preporuka za zaštitu su ne otvarati mejl poruka koje zvuče previše dobro da bi bile istinite, ne otvarati mejl poruke sa nepoznate adrese, i priloge ukoliko ih ne očekujete. Ne šaljite poruke ili fotografije ili bilo koji drugi materijal, koji može da naškodi vama ili nekom drugom”, savjetuje Vujović.

I hrvatska policija saopštila je da je proteklih nekoliko dana dobijala prijave građana koji su putem Fejsbuka učestvovali u lažnoj nagradnoj igri, a zatim dobijali poruke da su baš oni sretni dobitnici. Uslov za nagradu, takođe su bili lični podaci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније