Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 08. 2018. 14:52 >> 16:03
1

OPOZICIJA O ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

Još jedan primjer političkog obračuna

Odluka Upravnog suda kojom je smjena Vanje Ćalović - Marković iz Savjeta ASK proglašena nezakonitom je dokaz da je ovaj slučaj bio još jedan primjer političkog obračuna sa svima koji kritički promišljaju crnogorsku stvarnost, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP). Iz Demokratske Crne Gore su kazali da je presuda Upravnog suda još jedan u nizu dokaza da u Crnoj Gori postoji znak jednakosti između vladajuće partije i institucija sistema.

Iz MANS-a je raniue saopšteno da je Upravni sud Crne Gore poništio je odluku Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), na osnovu koje je izvršna direktorka MANS-a, Vanja Ćalović Marković, razriješena sa pozicije člana Savjeta ASK.

"Što je natužnije, i crnogorski parlament je još jednom uvučen u ove obračune i nezakonite smjene, čime je njegov dignitet, zahvaljujući glasačkoj mašineriji vlasti, dodatno srozan", navodi se u reagovanju SDP-a.

Oni podsjećaju je upravo poslanički klub SDP-a tražio da se sa odlukom Skupštine o smjeni Ćalović-Marković sačeka do odluke Upravnog suda, koji je, dodaju, jedini meritoran da ocjenjuje zakonitost ovakve odluke ali da za takav logičan i zdravorazuman prijedlog nije bilo sluha kod većine.

"Žalosno je da kod poslanika vlasti nije bilo ni mimimuma političkog integriteta i elementarnog sluha za ovakav naš prijedlog već je svemu tome pretspostavljen goli političko-partijski interes obračuna sa neistomišljenicima", kazali su iz SDP-a.

Time, kako navode, nijesu samo ignorisali prijedlog SDP-a već su pokazali antitsistemsko djelovanje i elementarno nepoštovanje prema institucijama države odnosno sudske vlasti.

"Ovo je, nakon političkih obračuna u Javnom servisu i još jedan slučaj kojim vlast pokazuje da rušenje principa vladavine prava postaje dominantan trend u politici vlasti. Time se nažalost sve više udaljavamo od standarda EU zbog čega će sasvim sigurno i naš put prema EU biti dodatno usporen što je potpuno jasno nakon najnovijih ocjena naših evropskih partnera", zaključuje se u saopštenju.

"Presuda pokazala da ASK nije nezavisna"

Presuda Upravnog suda nedvosmisleno pokazala da Agencija za sprječavanje korupcije nije nezavisna i samostalna u svom radu, da nije institucija koja sprovodi zakon u cilju sprječavanja i suzbijanja korupcije, i shodno tome, da doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva i unapređenju vladavine prava, već institucija koja, kao produžena ruka Demokratske partije socijalista, služi za obračun sa neistomišljenicima, ocijenili su u Demokratskoj Crnoj Gori.

"Presuda je samo potvrdila ono što je javnosti odavno poznato, a to je da je Radonjić na funkciju direktora Agencije postavljen u svojstvu partijskog poslušnika, a ne kao čovjek od znanja i struke", saopštila je portparolka Demokrata Anđela Peković.

Navela je da sudska presuda ukazuje da je upravo Agencija u nekoliko navrata prekršila zakon.

"Po ustaljenom obrascu- svako ko izrazi svoj stav i mišljenje koje je u suprotnosti sa politikom vladajuće partije i ko ukaže na nezakonitosti koje ona vrši državni je neprijatelj sa kojim se treba obračunati- Radonjić je krenuo i u obračun sa Demokratama, u konkretnom slučaju, sa doktorkom Simić, koja je odbornica u SO Mojkovac. Zato i ovog puta poručujemo da ćemo se boriti svim dozvoljenim sredstvima protiv silnika koji izvršavaju partijske naloge kroz institucije sistema, kao što je to slučaj sa ASK-om i DPS-om", kazala je Peković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније