Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Radio Crne Gore, Objavio: I. P. ]

05. 08. 2018. 11:18 >> 11:03
2

PREKOVREMENI

"Neplaćanje specijalizanata diskriminacija"

Odluka Ministarstva zdravlja da Klinički centar Crne Gore ne plaća dežurstva, prekovremeni i dopunski rad specijalizantima, koji su upućeni na obuku iz drugih zdravstvenih ustanova, diskriminatorna je, ocijena je koju dijele i specijalizanti i članovi Ljekarske komore, kao i sindikat.

 

Elmasa Kapetanović specijalizantkinja je na odjeljenju za ORL - bjelopoljske Opšte bolnice. Dio staža su joj i dežurstva u Kliničkom centru u Podgorici, koja, prema odluci Ministarstva zdravlja, njoj i njenim kolegama, više neće biti plaćena.

Stoga Elmasa, ne krije ogorčenje.

”Prva misao i nešto što ostvlja gorak utisak je, diskriminacija. Nije u redu za isti posao koji se obavlja, da neko samo zato što je iz druge ustanove, ne bude plaćen. Tako da je to, u najmanju ruku, bezobzirno”, navodi Kapetanović.

Te troškove, zdravstvene ustanove trebalo bi da dijele, smatraju u sindikatu.

”Činjenica je da ti doktori specijaliziraju za druge zdravstvene ustanove, te da bi one morale učestvovati na neki način u toj njihovoj naknadi za rad. Takođe, Klinički centar koji dobija uslugu od njih dok dežuraju, takođe bi, morao učestvovati u toj nadoknadi. Zato mislim da bi najpravednije bilo da se ti troškovi podijele između Kliničkog centra i zdravstvenih ustanova za koje kolege specijaliziraju”, kaže Vladimir Pavićević iz Sindikata zdravstva.

Da se svaki vid radnog angažmana mora platiti, smatra predsjednik Ljekarske komore, Aleksandar Mugoša.

“Ukoliko Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne dozvoljava plaćanje za faktički rad koji obavljaju, zakon se mora hitno mijenjati”, naglašava Mugoša.

Postojeći Zakon mora poštovati, jasan je predsjednik skupštinskog Odbora za zdravstvo Suad Numanović. Ipak, saglasan je da se težak posao specijalizanata mora i novčano nadoknaditi. Zato predlaže: “U okviru postojećeg budžeta, ako bi postojala mogućnost trebalo bi iznaći eventualnu mogućnost za neki vid materijalne nadoknade, za izuzetno težak rad specijalizanata naročito u Kliničkom centru ili Urgentnom bliku, gdje oni dežuraju”.

To što specijalizanti dežuraju je jedno, ali što sami pregledaju pacijente, često bez nadzora mentora ili specijaliste, još jedan je od velikih problema na koje ukazuju u Ministarstvu. Predsjednik ljekarske komore Aleksandar Mugoša uočava: “Iz izjava koje sam pročitao na portalima, kao građanin, stekao sam utisak da moje mlađe kolege svjesno krše zakon pregledajući pacijente. Iz tog razloga ne mogu biti plaćeni za faktički rad koji obavljaju, što naravno ne odgovara istini”.

Da su tokom pregleda pacijenata u stalnom kontaktu sa specijalistima, tvrdi Elmasa Kapetanović.

“Ako mi pregledamo pacijenta, konsultujemo se sa specijalistom ili mentorom, predočimo mu stanje, kakav je nalaz, šta je od dijagnostike urađeno, i u dogovoru sa njima donosimo odluku o daljem tretmanu pacijenta”, pojašnjava Kapetanović.

Od daljeg tretmana specijalizanata zavisi i cjelokupni zdravstveni sistem u Crnoj Gori, upozorava Aleksandar Mugoša. A neadekvatan odnos prema mladima, uzrok je i što mnogi odlaze iz naše zemlje. Zato se i Elmasa Kapetanović sprema se, kaže, da specijalistički staž nastavi u drugoj državi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније