Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

04. 08. 2018. 07:41 >> 07:26
3

RESOR KULTURE

Narušeno kulturno dobro Manastira Dajbabe

Objekat koji je nelegalno izgrađen u blizini Manastira Dajbabe narušio je njegovo kulturno dobro i ti neusmjereni radovi u porti Manastira u suprotnosti su sa domaćim i međunarodnim zakonima, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva kulture.

Komentarišući to što objekat nije pečatiran, već je Srpskoj pravoslavnoj crkvi bio dat rok do 15. jula da preda dokumentaciju za legalizaciju, što je ta crkva i učinila, iz ovog resora, između ostalog, ističu da svaki nelegalno podignuti objekat podliježe određenim zakonskim sankcijama, posebno ukoliko se radi o intervencijama u okviru granica ili okolini nepokretnog kulturnog dobra. ‘

“Iz tog razloga, vjerujemo da će nadležni ograni još jednom sagledati sva zakonska ograničenja i postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”, rečeno je iz Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture.

U ovom slučaju je, kako su naveli, Uprava za zaštitu kulturnih dobara preduzela sve aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti.

“Kako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara organ u sastavu Ministarstva kulture, koji shodno odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara obavlja upravne i sa njima povezane stručne poslove na zaštiti kulturnih dobara, Ministarstvo kulture ima identičan stav u odnosu na intervencije izvedene u neposrednom okruženju kulturnog dobra Manastir Dajbabe”, poručeno je, takođe, iz Direktorata za kulturnu baštinu.

Manastir Dajbabe osnovao je 1897. godine kaluđer Simeon Popović koji je u prirodnoj pećini formirao crkvu posvećenu Uspenju Bogorodice, a sam je i oslikao njenu unutrašnjost.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske Pobjedi još nijesu odgovorili na pitanja koja se tiču slučaja ilegalne gradnje kojom se narušava kulturno dobro Manastira Dajbabe

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније