Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

01. 08. 2018. 11:55 >> 11:40

POZIV ZA GRANT ŠEME

ZZZCG: Za zapošljavanje OSI milion i po

Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je danas sedmi javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura za finansiranje projekata rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI).


Načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, Enesa Rastoder, rekla je da će javni poziv biti objavljen na sajtu Zavoda i da će trajati 30 dana.

"Finasiraće se projektne ideje u vrijednosti od 30 do 50 hiljada eura, odnosno maksimalni iznos granta je 50 hiljada eura", objasnila je Rastoder na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da bi u tim projektima trebalo da bude uključeno najmanje 180 osoba, od čega 40 ili 50 odsto žena. 

"Najmanje 60 odsto učesnika trebalo bi da bude zaposleno tokom trajanja projekta, a 30 odsto nakon završetka", navela je Rastoder.

Ona je kazala je da je prije objavljivanja javnog poziva, direktor Zavoda, Suljo Mustafić, formirao radnu grupu kako bi se uradila analiza projekata dodijeljenih 2014. ,2015. i 2016. godine, da se vide koji su efekti tih grant šema.

Rastoder je navela da su projekti iz 2014., 2015. i 2016. godine finansirani u iznosu od 4,5 miliona eura.

U ovim pozivima je, kako je kazala, bilo uključeno preko 800 OSI, oko 300 njih je bilo zaposleno kod poslodavca na konkretnom radnom mjestu, a za 200 OSI je izdat sertifikat i oni su se obučavali za pojedina zanimanja.

Rastoder je navela da je blizu 100 osoba bilo uključeno u mjere profesionalne rehabilitiacije.

Ona je rekla da je u prvim javnim pozivima učešće nevladinog sektora bilo na visokom nivou, oko 80 odsto, a kasnije je smanjeno.

"Na predzadnjem projektu učešće nevladinog sektora je bilo 50 odsto, a realnog sektora takođe 50 odsto", kazala je Rastoder.

Cilj je, prema njenim riječima, da se postigne ravnopravno učešće nevladinog, realnog i javog sektora.

"Preporuke radne grupe koja je radila na analizi ranijih javnih poziva su da se unaprijedi zakonski okvir kojim se uređuje finansiranje projekata za zapošljavanje OSI, da se napravi sistem selekcije i praćenja njihovog učešća u projektima i da se unaprijede obaveze zapošljavanja tih osoba", navela je Rastoder.

Ona je saopštila da analiza za prošlu godinu nije urađena jer se neki projekti završavaju tek u oktobru, ali bi trebalo da bude gotova do kraja godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније