Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

31. 07. 2018. 09:58   >>  09:43

U CRNOJ GORI

Dvije od deset beba doje se u prvom satu rođenja

Prema posljednjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, tri od pet beba ne bude dojeno tokom prvog sata nakon rođenja. S druge strane, svega dvije od deset beba rođenih u Crnoj Gori, Azerbejdžanu i Čadu ima pristup majčinom mlijeku u toku prvog sata po dolasku na svijet.

 

"Procjene ukazuju na to da se 78 miliona beba – ili tri od pet – ne doji tokom prvog sata nakon rođenja, što ih izlaže većem riziku od smrti i bolesti i smanjuje vjerovatnoću da će se uspješno započeti i nastaviti s dojenjem", navode UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svom novom globalnom izvještaju.

Većina ovih beba, kako je saopšteno, rađa se u državama s niskim i srednjim nivoom prihoda.

U izvještaju se navodi da novorođenčad koja se doje u toku prvog sata života imaju značajno veće šanse da prežive. Čak i odlaganje od nekoliko sati nakon rođenja može imati posljedice opasne po život.

Kontakt koža-na-kožu, zajedno sa sisanjem, stimuliše proizvodnju majčinog mlijeka, uključujući kolostrum, poznat i kao bebina „prva vakcina“, koji je izuzetno bogat hranljivim materijama i antitijelima.

"Kada govorimo o početku dojenja, sve je u izboru pravog trenutka. U mnogim zemljama, to može biti čak i pitanje života i smrti“, kaže Henrijeta For, izvršna direktorka UNICEF-a.

"Pa ipak, svake godine, milioni novorođene djece propuštaju koristi od ranog dojenja, a razlog za to je često moguće eliminisati. Majke jednostavno ne dobijaju dovoljno podrške da doje u tim ključnim minutima, čak ni od medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama,“ ističe For.

Stope dojenja u toku prvog sata nakon rođenja najviše su u istočnoj i južnoj Africi (65%), a najniže u istočnoj Aziji i na Pacifiku (32%), navodi se u izvještaju. Skoro devet od deset beba rođenih u Burundiju, Šri Lanci i Republici Vanuatu doji se u toku prvog sata.

"Dojenje daje djeci najbolji mogući početak života“, kaže dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

"Moramo hitno povećati podršku majkama – bilo od strane članova porodice, zdravstvenih radnika, poslodavaca ili vlada, kako bi svojoj djeci mogle pružiti početak kakav zaslužuju,“ poručuje Gebrejesus.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније