Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

30. 07. 2018. 14:20 >> 14:17
1

CETINJE

Završen Međunarodni festival folkora

Koreografijama ansambala iz Evrope i Evroazije završen je 12. Međunarodni festival folklora „Cetinje 2018“, a gosti su izveli i pjesmu "Montenegro" u čast domaćina.

"U protekla tri dana građani Cetinja i njihovi gosti iz svih krajeva Crne Gore bili su centar prelamanja narodnog življenja u okruženju i van njega, a u Kulturno-umjetničkom društvu Njegoš, koje je organizator festivala, proglasili su manifestaciju uspješnom, ističući da su reakcije publike pokazale da je ovakav događaj potreban Prijestonici", saopšteno je iz lokalne samouprave Cetinja.

Kako su naglasili, koliko je učesnicima iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Poljske i Češke bilo prijatno u prijestonom gradu, pokazuje činjenica da su pojedini ansambli, pored promocije svoje kulturne baštine kroz ples i pjesmu, odlučili da se Crnoj Gori zahvale na gostoprimstvu izvođenjem domaćih narodnih numera.

Tako je ansambl iz Poljske izazvao oduševljenje publike kada su horski zapjevali pjesmu “Montenegro” crnogorskog kantautora Sloba Kovačevića.

Iznenađenje završne večeri festivala bilo je kulturno-umjetničko društvo iz Bjelorusije čiji je nastup podgrijao atmosferu pod Orlovim kršem.

"Nakon performansa gostiju iz sedam država organizovana je dodjela diploma i razmjena poklona čime je uspješno završen i ovogodišnji Festival folklora. U okviru bogatog programa koji je realizovan tokom manifestacije, u subotu je na Dvorskom trgu organizovan Međunarodni sajam suvenira na kom su gosti promovisali dobra iz svoje kulturne baštine, ali i nacionalnu kuhinju i ostale znamenitosti. Takođe, oni su imali priliku da posjete kulturno najznačajnija mjesta u gradu i upoznaju se sa crnogorskom istorijom", istakli su iz Prijestonice.

 Predstavnike ansambala sedam zemalja učesnica primio je i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašććelan, koji je istakao da mu je čast što Cetinje ima priliku da bude domaćin događaja u kom se prepliću različite tradicije, kulture i iskustva iz kojih, kako je naveo, možemo svi mnogo da naučimo.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније