Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P ]

30. 07. 2018. 13:47   >>  15:46 2

MULIĆ SAOPŠTIO

Spremni za ljetnju požarnu sezonu

Crnogorski Direktorat za vanredne situacije sa lokalnim službama zaštite i spašavanja pripremio se za ljetnju požarnu sezonu. Preventivne mjere su preduzeli i komunicirali sa građanima od kojih, kako kažu, očekuju da im budu partneri na zadacima. A kada su krizne situacije, komunikacija sa medijima je ključna, zato je i organizovan trening za novinare i komandire službi zaštite i spašavanja.

Koliko su mediji važan partner pokazalo se 2010. i 2011. godine kada su Crnu Goru zadesile poplave, kao i vanredna situacija zime 2012. Kako bi se saradnja medija i službi za vanredne situacije unaprijedila Direktorat i UNDP organizovali su trening za novinare i Službe zaštitte i spašavanja.

"Da kroz pojašnjenja dođemo da u sljedećoj situaciji znamo šta treba da radimo, od koga da očekujemo ko šta treba da nam kaže kako ne bi dolazilo do zagušenja ili netačnog informisanja", kazao je Ljuban Tmušić iz Direktorata za vanredne situacije.

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori jasno je koncipiran. Prvo reaguje lokalni tim službe i spašavanja, kao i operativni na čelu sa predsjednikom Opštine. Druga linija je Direktorat, a u situacijama kada se proglasi vanredno stanje zasijeda Operativni štab kojim rukovodi premijer. Tim redom bi trebalo da idu i mediji kada traže informacije.

"U svim opštinama uspostvaljeni su opštinski timovi zaštite koji se uvijek prvi okupe i analiziraju svoje kapacitete, potrebe i mogućnosti za odgovor na hazarde i onda ako ne mogu da odgovore obraćaju se operativnom štabu za spašavanje i onda mi zajednički gradimo strategiju bilo da se rai o požaru poplavi", naveo je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

Trening komunikacija u krizim situacijama zamišljen je da spoji dvije strane, novinare i Službe spašavanja kako bi definisali zajedničke interese i poboljšali komunikaciju.

Mulić je istakao da su i ove godine uložili puno u preventivne aktivnosti.

"Inspektori su kontrolisali planove od požara u svim opštinama, u saradnji opštinskim timom sagledali mogućnost probijanja puteva protivpožanih pojaseva, imali smo edukaciju stanovništva u tri optšine, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru. Išli smo kroz saopštenja da nam građani pomognu da nam budu partneri, tako da smo kroz te preventivne aktivnosti preduzeli niz mjera i nadam se da će dati rezultata", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније