Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2018. 20:58 >> 21:25
1

VELIKI ISKORAK

Savremenije metode liječenja kancera

Projekat osnivanja Međunarodnog naučnog instituta, vrijedan blizu 200 miliona eura, omogućiće pacijentima oboljelim od kancera mnogo savremenije metode liječenja. Cilj je da se smanji broj oboljelih, ali i umrlih od ove opake oblasti, sa čime se suočava i naš region. Ovaj projekat zaustaviće i odliv mladih talenata, što je takođe problem Crne Gore, ali i regiona.

Prošle godine samo ideja, danas ozbiljan projekat. Osnivanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope, od kojeg će brojne benefite da imaju prvenstveno građani, ali i naučna zajednica, ušao je u drugu fazu - izradu detaljnog tehničkog plana ali i definisanje uslova za lokaciju.

"U pitanju je veliki projekat, investicija od 150 do 200 miliona eura. Hadronska kancer terapija i istraživanje iz biomedicine pomoću protona i težih jona, koja predstavlja najuspješniji metod liječenja kancera", kaže ministarka nauke Sanja Damjanović.

Biće to veliki iskorak, s obzirom na značajan porast kako obolijevanja od ove bolesti, tako i smrtnosti. Posebno za region Istočne Evrope i Balkana.

"Razlika između hadronske terapije zračenjem i konvencijalnom zračnom terapijom je to što je ona mnogo preciznija, ima manje neželjenih efekata, odnosno toksičnih efekata na duge staze, što je isto bitno. Naročito kod mladih osoba, kod djece, kod određenih tumora koji ne reaguju na tradicionalno zračenje koje mi danas primjenjujemo", ističe direktor Klinike za onkologiju KCCG-a Vladimir Todorović.

Tendenciju rasta oboljelih od ove bolesti bilježi i Crna Gora. Petnaest hiljada pacijenata pregledano je 2010, a prošle godine deset hiljada više. Prije osam godina imali smo 650 novooboljelih, a prošle više od dvije hiljade.

"Ako ovako nastavi, 2050. godine će svi ljudi na zemaljaskoj kugli imati neki vid kancera ili se susresti sa njim, ili na dijagnostici, ili terapiji", kazao je Todorović.

Veliki dio vremena biće posvećen istraživanju, a spriječićemo i odliv mladih talenata.

"Da bi zadržali doktore potrebno je da im omogućimo atraktivne uslove, odnosno infrastrukturu baziranu na najsevremenijim tehnologijama", naglasila je Damjanović.

Budući da podrška regiona i Evrope postoji, za tri godine mogla bi početi konstrukcija projekta, sa sjedištem u Crnoj Gori ili negdje drugo u regionu, što će biti poznato naredne godine. Pet šest godina nakon toga, očekuju naši sagovornici, moglo bi da počne liječenje pacijenata oboljelih od kancera.

Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније