Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2018. 17:51 >> 17:44
1

IZMJENOM ZAKONA

Nova primanja za 600 majki

Oko 600 majki troje ili više djece, koje su raskinule ugovor na određeno vrijeme radi primanja doživotne naknade, a koja im je kasnije ukinuta, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja.

To je predviđeno izmjenama Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore koju je danas usvojila Skupština.

Za izmjene je glasalo 44 poslanika, dok nije bilo protiv ni uzdržanih.

Kako se navodi u obrazloženju, akt je promijenjen zato što ta kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je prošle godine nakon ukidanja naknade uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

Prema Zakonu, majkama će se isplatiti naknada, retroaktivno od 30. juna prošle godine.

“Za oko 600 korisnica naknada procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci, do kraja tekuće godine, u iznosu od oko 3,56 miliona eura. Tu su uključena i sredstva za doprinose”, navodi se zakonu.

Precizirano je kako će iznos od 193 eura primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 eura, a primanje, od 264 eura, imaće majke koje su dobijale platu u neto iznosu od 200 do 350 eura.

Najveći iznos, 336 eura, predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 eura.

Predviđeno je da korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 55 do 61 godinu, ostvaruju pravo na naknadu do ispunjavanja jednog od uslova za sticanje prava na penziju, a majke koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od pet godina.

Korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 33 do 45 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od tri godine.

Ranije je saopšteno da će nakon svih korekcija tog zakona godišnji trošak za naknade iznositi oko 11 miliona eura, što je, kako se ocjenjuje, velika ušteda u odnosu na to da se ranije izdvajalo oko 60 miliona.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније