Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

27. 07. 2018. 10:23 >> 10:50

PREDLOŽEN ZAKON

Plagijatori će ostati bez zvanja

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o akademskom integritetu, čiji je cilj da se vrati ugled visokom obrazovanju i jača svijesti u društvu o značaju te teme, saopštila je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Cilj zakona je i da se definišu oblici kršenja akademskom integriteta i da se utvrdi ista zaštita na svim ustanovama visokog obrazovanja.

„Cilj zakona nije kažnjavanje, iako stoji da će oni radovi za koje se utvrdi da su plagijat biti ništavni, kao i sva zvanja i titule dobijene na osnovu plagiranog rada, već je cilj da se unaprijedi svijest o ovoj oblasti, da se kvalitetnije pišu radovi i da same ustanove podignu metodologiju pisanja radova“, kazala je Kurpejović.

Kurpejović je navela i da će biti formirani Etički odbori na svim ustanovama visokog obrazovanja, a zamijeniće Sudove časti.

Drugostepeni organ biće Senat, a Etički komitet će pratiti stanje u oblasti akademskog integriteta.

Predlaganje zakona se, kako navodi, poklopilo su dešavanjima u toj oblasti, ali i sa onim što je Vlada ranije planirala.

„Zakon će doprinijeti rješavanju onih slučajeva koji su bili aktuelni u prethodnom periodu“, kazala je Kurpejović.

Predviđen upis ukupno 2.447 studenata

Donijeta je i Odluka o broju studenata za upis na postdiplomske specijalističke studijske programe Univerziteta Crne Gore za studijsku 2018/2019. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i dala saglasnost na Konkurs za upis.

Na predlog UCG ukupan broj planiranih studenata za upis na postdiplomske specijalističke studije koji će se finansirali iz Budžeta povećan je za 23, dok je broj planiranih samofinansirajućih studenata povećan za 75 u odnosu na 2017/2018. godinu.

"U skladu sa tim, predviđen je upis ukupno 2.447 studenata, 1.237 koji će se finanisrati iz Budžeta i 1.210 samofinansirajućih. Radi implementacije principa afirmativne akcije povećan je ukupan broj mjesta na svakom studijskom programu za jedan odsto", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније