Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

25. 07. 2018. 14:42   >>  14:31

SINDIKAT I ŠEHOVIĆ

Zajednički do boljeg položaja prosvjetara

Nastavak dobre saradnje socijalnih partnera ključan je za dalju afirmaciju položaja prosvjetnih radnika, njihovog statusa i ugleda koji im pripada u društvu.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića, članova Izvršnog odbora Sindikata proscjete Crne Gore i ministra prosvjete Damira Šehovića sa saradnicima, o aktuelnim temama značajnim za prosvjetne radnike u Crnoj Gori.

Tokom sastanka je, između ostalog, bilo riječi o usklađivanju odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, isplatama jubilarnih zarada, normama časova i drugim relevantnim pitanjima za prosvjetne radnike.

“Kada je riječ o usklađivanju odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u dijelu koji se odnosi na koeficijent zarade zaposlenima u prosvjeti, dogovoreno je da se formira zajednička radna grupa koja će pripremiti predloge izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete i njegovo usklađivanje sa Zakonom”, saopštio je Sindikat prosvjete.

Takođe, dogovoreno da se, u skladu sa dobrom praksom iz prethodnih godina i mogućnošću koja predviđa odredba kolektivnog ugovora, zaposlenima u prosveti isplate jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža u obrazovanju. 

Sagovornici su se saglasili da je saradnja Ministarstva i Sindikata plodotvrona , što se pokazalo i prilikom nedavnog angažovanja zajedničkih radnih radnih grupa, sastavljenih od predstavnika ministarstva, aktiva direktora i predstavnika Sindikata, pri čemu je najvećem broju nastavnika obezbijeđen pun fond časova.

“S tim u vezi procjene su da je nekoliko stotina koleginica i kolega širom Crne Gore dopunilo normu (od čega je samo u Podgorici taj broj 179.) Nakon drugog upisnog roka u srednjim školama postoji mogućnost da se malom procentu nastavnika koji je ostao bez pune norme ista dopuni”, navodi se u saopštenju.

Takođe je dogovoreno da se zajednički pristupi traženju održivog rješenja za problematiku koja se odnosi na transformaciju ugovora na određeno na ugovore na neodređeno vrijeme, što će biti predmet posebne pažnje u narednom periodu.

Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore ponovili su zahtjev za umanjenjem norme časova nastavnicima u srednjim školama kako bi im se lakše obezbijedila norma časova, a istovremeno obezbijedila ravnopravnost sa kolegama u osnovnim školama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније