Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

24. 07. 2018. 19:55   >>  19:50

PET GODINA OD PRVE PARADE

"Napretka ima, ali i diskriminacije"

Pet godina nakon prve parade ponosa, koja je održana u Budvi, ima napretka u poštovanju LGBTIQ prava, ali je za te osobe i dalje svakodnevica nasilje, mržnja i odbacivanje, saopšteno je iz LGBT Forum Progres.

Iz LGBT Foruma progres su ocijenili da je prva parada ponosa istorijski događaj za crnogorsko društvo, čiji se rezultati i danas osjećaju.

„Slobodno mogu da kažem da je ovaj događaj bio katalizator promjena u našem društvu i jasna poruka da smo mi itekako dio ove države i društva i da nećemo da živimo u strahu i tišini. Štaviše, uprkos tome što su mnogi govorili da u Crnoj Gori neće biti moguće organizovati paradu ponosa barem još deset ili dvadeset godina, tim ljudi okupljen oko LGBT Forum Progresa je dokazao i pokazao suprotno i SeaSide Pride je održan“, kazala je predstavnica Foruma Bojana Jokić na današnjoj svečanoj sjednici Upravnog odbora te NVO.

Ona je istakla da je ostvareni napredak "mač sa dvije oštrice".

„S jedne strane, moramo da konstatujemo da je ostvaren napredak u domenu zakonodavnog okvira koji štiti ljudska prava LGBTIQ osoba i da pohvalimo njegovu usklađenost sa evropskim i međunarodnim normama. Ali, s druge strane, ne možemo a da ne sagledamo i ono što je svakodnevna stvarnost svih nas - nasilje, diskriminacija, mržnja, odbacivanje i nerazumijevanje su nešto sa čime svi od nas žive iz dana u dan. Iako je rad institucija kao što su policija i Ombudsman značajno unaprijeđen i poboljšan, te i vrijedan pohvale, cjelokupni sistem kao takav nije napravio značajan pomak naprijed u odnosu na 2013, ili 2010. kada je Progres i osnovan", rekla je Jokić.

Ona je podsjetila da je nekoliko puta zabranjen "Nikšić Prajd".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније