Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

23. 07. 2018. 12:42   >>  12:42

U ULCINJU

Uzgajaju divljač koju će loviti

Članovi NVO "Šljuka" iz Ulcinja i istimenog udruženja lovaca riješili su da uzgajaju divljač koju će kasnije loviti. Za početak u novootvorenoj fazaneriji imali su oko 200 odrasih fazana koje su oslobodili. Na uzgajanje divljači ih je kažu podstakla činjenica je u lovištima u našoj zemlji sve manje životinja.

Ulcinjska NVO "Šljuka" formirana je 2015. godine, ona od tada okuplja lovce i zaljubljenike u prirodu s ciljem da očuva i unaprijedi biodiverzitet i ekosistem lovnog područja na teritoriji opštine Ulcinj. Članovi tog udruženja žele da povećaju fond lovne divljači, naročito ugroženih vrsta kojima prijeti izumiranje, pa su početkom marta 2017. došli na ideju da izgrade fazaneriju, od skromnih sredstva koja su sakupili.

"Mi smo na početku kupili 300 pilića, 200 smo pustili odmah u lovište, a oko 100 smo ostavili za matično jato i tako planiramo da proizvodmo fazane. Kupili smo inkubator iz Srbije, kapaciteta 1300 jaja. Nešto smo proizveli, posao nam nije išao kao što smo zamislili, ali smo zadovoljni", kazao je potpredsjednik NVO "Šljuka", Kabilj Jakupović.

U inkubatoru i fazaneriji neki pilići borave do 6 nedjelja, a neki i duže objašnjava Jakupović.

"Onda nešto pustimo u lovište, a nešto zadržimo u fazaneriji, koja je malog kapaciteta. Nas je fazanerija koštala oko 14 hiljada eura, a nama ta sredstva mnogo znače jer smo neprofitna organizacija pa zavisimo od donatora. Koristim priliku da se zahvalim ministru poljoprivrede gospodinu Simoviću i bivšem predsjedniku opštine ulcinj, koji su nam zaista pomagali, a bez njihove pomoći bismo teško sve ovo ostvarilili", kazao je Jakupović.

Davne 1962. dodaje u Ulicnju je postojala fazanerija. U Ulcinjskom lovačkom udruženju trenutno ima oko 80 članova. Oni imaju priliku da love na površini od 20 hiljada hektara. Jedan od članova ulcinjskog udruženja lovaca Radoslav Nišavić se od malih nogu bavi lovom. On ističe da je iz godine u godinu sve manje divljači u lovištima na teritoriji naše zemlje.  Evo poruka za mlade lovce.

"Ne pucaj ispred druga, čuvaj divljač i obnavljaj lovišta", kazao je član Upravnog odbora NVO "Šljuka", Radoslav Nišavić.

"Lov nije samo ubijanje, to je druženje, to je sport, ako budete shvatlili onda će naša lovišta biti bogatija, a lovci zadovoljniji nego do sad", poručio je Jakupović. 

Vjerujemo da će sva lokalna lovačka udruženja slijediti ovaj primjer.


Dragana Šćepanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније