Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2018. 20:35 >> 23:12
1

NACRT ZAKONA O RTCG

Upravni odbor - put u dvovlašće?

U toku je izrada Nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru, kojim je planirano uvođenje još jednog upravljačkog organa u RTCG. Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić smatra da bi se na taj način uvelo bespotrebno dvovlašće i dodatno opteretile finansije, dok iz nevladinog sektora poručuju da bi se time poboljšalo funkcionisanje kuće u programskom i finansijskom smislu.

Aktuelni zakon o nacionalnom javnom emiteru slovi za dobar i na njega nije bilo primjedbi Evropske komisije u redovnim godišnjim izvještajima. Činjenica koja, kako kažu u Vladi, domaću javnost ipak ne sprječava da unapređuje normativni okvir za rad nacionalnog javnog servisa.

"Mi ćemo ovom prilikom pored Savjeta definisati novo upravljačno tijelo na nivou kuće, to će biti Upravni odbor koji će se isključivo baviti pitanjima administracije", rekao je direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture, Željko Rutović.

Tako bi Upravni odbor, kako je predviđeno posljednjom izmjenom Nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru, usvajao planove rada, izvještaje o radu i periodične i godišnje obračune RTCG-a, kao i investicione i finansijske planove. Finansjski izvještaj Javnog servisa za prethodnu godinu, kao i izvještaj ovlašćenog revizora. Takav prijedlog neprihvatljiv je za predsjednika Savjeta RTCG Ivana Jovetića iz više razloga. 

"Ukoliko se Upravni odbor uvede treba ukinuti Savjet. Zašto? Ukoliko postoje i odbor i savjet imamo nešto što je model dvovlašća u ovoj kući koji je potpuno bespotreban, zatim uvođenje Upravnog odbora dezavuiše poziciju Generalnog direktora ove kuće, dezavuiše i poziciju Savjeta kog god bili Generalni direktor i članovi savjeta", navodi Jovetić i dodaje da uvođenju Upravnog odbora protivi i zbog finansija.

"Ukoliko uvedemo Upravni odbor sa pet članova, mi govorimo o nekim bespotrebnih za mene, 60 000 eura. Tih 60 hiljada apsolutno bi mogle da se iskoriste, ili za opremu, ili za bilo koji vid podrške zaposlenima. Ja sam prije sklon da takve stvari podržavamo, nego da podržavamo birokratizaciju ove kuće", ocijenio je Jovetić.

A zagovornici ideje uvođenja još jednog upravljačkog organa su pojedine nevladine organizacije, članice radne grupe za izradu Nacrta. Procjenjuju da je odvajanje programske i finansijske nadležnosti neophodno, zarad boljeg funkcionisanja Javnog servisa.

"I da tu sjede stručnjaci koji će da daju mišljenje da li nešto ide u korist RTCG ili ne ide", kaže Kristina Ćetković iz NVO 35 mm.

Da koncept Javnog servisa ne može biti narušen uvođenjem Upravnog odbora, smatra i predsjednik Savjeta AEM-a Ranko Vujović, ali dodaje i da o tome, ipak, treba razmisliti jer se pokazao kao nefunkcionalno rješenje još 2003.

"Tako da ostaje na radnoj grupi da se izjasni oko toga, ja vam kažem nemam konkretan stav po tom pitanju, to bolje znaju ljudi iz menadžmenta RTCG", rekao je Vujović.

Upravni odbor RTCG pokazao se ranije kao nefunkcionalno rješenje dok je u pojedinim zemljama regiona, kao recimo Sloveniji - zaživio.

Ipak, praksa uređenja javnog servisa različita je od zemlje do zemlje.

"Neki imaju čak praksu da Savjet imenuje takav nadzorni odbor. To je stvar prakse. Mi u Sloveniji imamo Savjet i nadzorni odbor. Naravno da je Savjet glavni organ, ali su ta dva organa u nekoj korespodenciji i odluke se prihvataju zajednički", kaže medijski savjetnik Boris Bergant, inače bivši potpredsjednik Evropske radiodifuzne unije.

Ipak, Nacrt će biti poslat Briselu na ekspertsko čitanje.

"Ovi zakonski novi instituti znače progres i time na svoj način u evropskom kontekstu daju sinergetski efekat na kreiranje efekta za slobodan i bezbjedan rad medija", zaključuje Rutović.

Nakon Brisela, biće organizovana i javna rasprava, a konačnu riječ daće Parlamentarci.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније