Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 07. 2018. 21:40 >> 23:03

NACRT NOVOG ZAKONA

Različito o Fondu za pomoć medijima

U toku je izrada nacrta novog Zakona o medijima, a kočnica za sada su različiti stavovi u radnoj grupi o Fondu za finansijsku podršku pluralizma medija.

U Direktoratu za medije tvrde da postojeće razlike nijesu suštinske, te da će zakon donijeti progres u ovoj oblasti. U nevladinom sektoru smatraju da ima dobrih rješenja, ali da nijesu ključna za napredak.

Direktor Direktorata za medije i predsjednik radne grupe Željko Rutović rekao je da predlog nacrta Zakona ima niz novih demokratskih instituta: Fond za finansijsku podršku medijima, dužna novinarska pažnja, zaštita prava novinara, definisanje internet medija. Dodaje da će novi Zakon donijeti progres u kreiranju ambijenta za slobodan rad medija.

"Nama je ovdje važno kao predlagaču, kao Vladi Crne gore da to bude usklađeno sa visokom međunarodnom praksom i da to ima svoje monitorovanje u konačnoj ekspertizi Savjeta Evrope, OSCEa i Evropske komisije", kaže Rutović za RTCG.

Članica radne grupe iz nvo sektora Ana Nenezić ipak ne vjeruje da će zakon donijeti značajnije promjene, iako ističe da ima dobrih rješenja koja se posebno odnose na zaštitu novinara.

Podsjeća da je prije svega trebalo uraditi analizu stanja i utvrditi ključne probleme.

"A tek onda da pristupimo izradi i da formulišemo zakone na način kako će zaista moći da daju doprinos i stvore osnov za rad medija, a ne da simuliramo reformu i donosimo rješenja koja jesu potrebna ali nijesu ključna u ovom trenutku da bi mogao da se napravi neki napredak", ocijenila je Nenezić.

Rutović objašnjava da, iako se radna grupa saglasila o najvećem dijelu, stavovi o Fondu za finansijsku podršku medijima jesu različiti, ali, kako tvrdi, ne urušavaju sami koncept.

"Određeni subjekti smatraju da novac treba dijeliti Vlada recimo ministarstvo kulture. Mi to u ministarstvu kulture ne smatramo. Smatramo da je to , shodno važećoj preporuci SAvjeta Evrope, pitanje funkcionalne operativne autonomije nezavisnog regulatora i nezavisnih komisija koji će na transparentnim procedurama dijeliti taj novac", rekao je Rutović.

Nenezić ističe da je osnivanje Fonda prilika da se omogući pristup podacima o načinu na koji država dijeli novac medijima.

"Nijesmo naišli na otvorenost radne grupe da razgovara o kriterijumima, dakle kako ćemo mi taj novac raspoređivati", kazala je Nenezić.

Marijana Camović iz Sindikata medija kritikuje rješenje da se štampanim medijima novac dijeli bezuslovno, i zalaže se za projektno finansiranje.

"Treba pomoći medije, ali treba znati zašto, šta oni nude zauzvrat i zašto je baš bitno da odredjeni medij za koji program za koji sadržaj dobija novac građana", kazala je Camović.

Ističe da novim zakonom treba da se eliminiše autocenzura i novinarima garantuje sloboda da rade u javnom interesu.
U Direktoratu za medije zaključuju da brzina donošenja zakona neće biti imperativ u odnosu na kvalitet. Dodaju da će javna rasprava o nacrtu Zakona biti održana na jesen, dok će vlada predlog utvrditi krajem godine.


Duška Pejović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније