Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

18. 07. 2018. 12:50   >>  12:54 2

SPORAZUM SA EU

Fronteks će patrolirati CG granicom

Sporazum između Evropske unije i Crne Gore o raspoređivanju pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na crnogorskim granicama je korak koji je od velike važnosti i u najboljem interesu zemalja Zapadnog Balkana i EU, istakao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

"Evropska unija i Zapadni Balkan se, tokom poslednjih godina, sve više približavaju jedno drugom, produbljujući dugotrajne veze i odnose širom našeg evropskog kontinenta. S jedne strane, trenutni migracioni i bezbjednosni izazovi pokazali su da se isti mogu rješavati samo kroz zajednički i prekogranični pristup, a Zapadni Balkan je bio i ostao najvažniji partner u ovom poduhvatu. Sa druge strane, evropski put se još jednom pokazao kao jedina održiva sudbina za zemlje Zapadnog Balkana - što je dodatno osnaženo Strategijom EU za Zapadni Balkan i vjerodostojnom perspektivom proširenja", naveo je Avramopulos u autorskom tekstu.

Kada se sporazum između EU i Crne Gore koji je na tehničkom nivou postignut 5. jula, u potpunosti postigne i formalno zaključi, kako je naveo, pripadnici Fronteksa koji su raspoređeni na crnogorskim granicama imaće pravo da vrše granične provjere na svim graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima crnogorske granične policije. Takođe će patrolirati duž granice vršeći nadzor granice, pri čemu takođe mogu koristiti i tehničku opremu.

"Ovaj sporazum ima značajnu dodatnu vrijednost u smislu jačanja upravljanja granicama, borbe protiv neleganih migracija i krijumčarenja migranata u ovom regionu. On ima posebnu težinu u trenutnom kontekstu, kada se bilježi povećanje broja nelegalnih ulazaka i graničnih prelaza duž obalne rute koja vodi kroz Zapadni Balkana, te kao takav predstavlja važan instrument za zaustavljanje nelegalnih kretanja. Što je još važnije, ovakav sporazum predstavlja instrument koji ukazuje na spremnost za veće izazove u budućnosti i predstavlja naredni korak u saradnji sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu – korak koji je od velike važnosti i u najboljem interesu zemalja Zapadnog Balkana i EU", istakao je Avramopoulos.

Bezbjedne granice važne za bezvizni režim

Naveo je da jačanje upravljanja granicama ide ruku pod ruku sa još jednim ključnim elementom saradnje - mobilnošću koju omogućava bezvizni režim putovanja.

"Bezvizno putovanje podrazumijeva određena prava i odgovornosti - i kada se takav status dobije, svi moraju da se postaraju da mjerila ostanu ispunjena i da ne bude zloupotreba ili situacija koje bi se ugrozile jedno tako veliko postignuće. Nedavno usvojeni Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju doprinijeće i očuvanju bezviznog režima putovanja za sve bona fide putnike i otkrivanju onih koji predstavljaju prijetnju ili predstavljaju rizik u pogledu nelegane migracije i prije nego što krenu na put", naglasio je Avramopoulos.

On je kazao da će putem pomenutog mehanizma za suspenziju viza nastaviti da u tim naporima prate i podržavaju Crnu Goru, kao i sve partnere sa Zapadnog Balkana.

"Uopšteno rečeno, kako bismo osigurali pouzdano i bezbjedno upravljanje migracijama, moramo biti u potpunosti usklađeni u našem pristupu. S tim u vezi, usklađivanje vizne politike zemalja Zapadnog Balkana sa pravnom tekovinom EU doprinijeće smanjenju migracionih i bezbjednosnih rizika", naveo je Avramopoulos.

Evropski komesar za migracije istakao je da će intenzivirana saradnja u oblasti migracija, mobilnosti, upravljanja granicama, kao i u oblastima borbe protiv terorizma i borbe protiv organizovanog kriminala predstavljati suštinske parametre partnerstva koje je mnogo šire i dublje.

"Građani u Podgorici, u Beču ili Briselu žele isto: sigurnu, prosperitetnu, slobodnu i mobilnu Evropu. Samo približavanjem, prvenstveno političkim i operativnim, a u budućnosti, kada se ostvari željeni napredak, i institucionalnim, moći ćemo da takvu Evropu obezbjedimo svim našim građanima", zaključio je Avramopoulos.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније