Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2018. 06:55   >>  06:41 3

ROŽAJE

Kosidba kasni već skoro mjesec

Loše vremenske prilike na području rožajske opštine, tokom juna i u prvoj polovini jula, nanijele su ogromnu štetu poljoprivrednim proizvodjačima. Iako je trebala već da bude završena, kosidba u ovom kraju još nije počela usljed kiše koja svakodnevno pada, što može imati pogubne posljedice da se sačuva stočni fond koji predstavlja glavni resurs ovdašnjih poljoprivrednika.


Ćerim Muković, poljoprivrednik i predsjednik Mjesne zajednice Biševo kaže da, kako stvari stoje, od poljoprivredne sezone ove godine neće biti ništa.

"Već je polovina jula a do ovog vremena iz ranijih godina, kosidba i sakupljanje trave je već bila završena. Trava je dobrim dijelom uništena jer truli zbog ogromnih kiša koje konstantno padaju na ovom području. U par navrata su se javljale i elementarne nepogode praćene gradom, koji nije uništio samo travu već i poljoprivredne kulture. Ove nepogode će još više umanjiti stočni fond koji je ionako bio mali na ovom području", konstatovao je Muković.

On je uputio apel resornom ministarstvu da pruži pomoć poljoprivrednicima, kako se posljedice loših vremenskih prilika, koje su poprimile razmjere elementarne nepogode, ne bi pogubno odrazile na poljoprivrednu proizvodnju.

"Ovom prilikom upućujem apel ministarstvu poljoprivrede i Vladi da preduzmu korake kako se stočni fond ne bi umanjio. Na gubitku nisu samo poljoprivredni proizvodjači već i pčelari koji četvrtu godinu zaredom nemaju prinosa što može biti pogubno za razvoj pčelarstva koje je naročito posljednjih desetak godina postalo ozbiljna poljoprivredna djelatnos u rožajskom kraju", kazao je Muković.

Inače, kosiba livada koja prestavlja jedan od najvažnijih poslova na ovom području kasni već skoro mjesec i veliko je pitanje, sudeći po prognozama meteorologa koji najavljuju nestabilne vremenske prilike i tokom jula, kada će početi i koliko se može kvalitetno uraditi.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније