Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: I. P. ]

14. 07. 2018. 12:15   >>  14:52 10

U CENTRU GRADA

Sebilj u Rožajama spomenik poginulom sinu

Po uzoru na Sarajevo, Beograd i Novi Pazar, centar Rožaja od danas ukrašava sebilj – fontana specifičnog oblika. Tako je Rožaje dobilo novi simbol grada, a gradski trg potpuno drugačiji izgled.

Sebilj je gradu darovao Alija Košuta, u znak sjećanja na stradalog sina Damira Košutu.

"Danas na simboličan način puštamo u rad sebilj na radost građana naše opštine, koji je izgrađen zahvaljujući donaciji porodice Košuta. Ova investicija je vrijedna oko 30.000 eura i u ime lokalne uprave i građana zahvaljujemo se donatorima", rekao je predsjednik Opštine Ejup Nurković, koji je zajedno sa donatorom česmu pustio u rad.

Veoma emotivnim govorom koji je potresao sve prisutne, Košuta je podsjetio na kratkotrajni život svoga sina.

"Ispunjen sam osjećajem neprolazne žalosti ali i ponosom i olakšanjem zbog današnjeg događaja. Tražim razumijevanje za bol koji nosim zbog gubitka moga Damira, koji je tek bio zakoračio u život a koji je svoju nevinu dušu, ni kriv ni dužan, ispustio na grbaljskoj magistralig 3. oktobra prošle godine u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. Jedino što sam mogao da učinim za njega je da izgradim ovu česmu koja će ubuduće krasiti gradski trg i poklonim je građanima da sa nje utoljavaju žeđ. Ovo mjesto koje će, nadam se, ubuduće biti mjesto okupljanja mladih i vječito podsjećati na mog Daku, koji je i za vrijeme svog kratkog života znao da okuplja mlade. Opština je ovaj projekat pripremila još prije tri godine i isto toliko vremena je tražila investitora, nakon pogibije moga sina došao sam na ideju da ga sam finansiram. Iskreno se nadam da je naš grad ovim objektom dobio ljepši izgled koji je pritom i koristan. U žuboru vode sa njegovih česama, već čujem glas svoga sina a u duborezima na drvenim površinama njegov nasmijani lik", kazao je Košuta.

Otvaranju objekta, prisustvovali su predstavnici državne vlasti i lokalne vlasti, Islamske zajednice, brojni gradjani kao i rukovodstvo i ekipa FK "Petrovac", za koju je Damir nastupao. U znak sjećanja na ovog mladića FK "Petrovac" je juče odigrao prijateljsku utakmicu sa ekipom FK "Ibar", javlja dopisnik Radija Crne Gore.

Najpoznatiji sebilj u Sarajevu

Na ovim prostorima daleko najpoznatiji sebilj je onaj koji se nalazi u prijestonici Bosne i Hercegovine, na sarajevskoj Baščaršiji.

Sebilj je objekat koji je zapravo predstavljao fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je po tradiciji sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne, prenosi Anadolija.

Kopije sarajevskog sebilja nalaze se u Beogradu, Rimu i Zagrebu. Veliki broj sebilja se nalazi u Turskoj, naročito Istanbulu, ali i van Turske.

Izgrađen od mermera, drveta i bakra

Na centralnom trgu u Rožajama, izgradnja sebilja započeta je prošlog mjeseca. Izgrađen je od mermera, drveta i bakra.

Na betonske temelje je naslonjen postament, ukrašen mermerom. Gornji dio objekta ukrašen je hrastovim drvenim rešetkama. Krovna konstrukcija ukrašena je strehom sa kupolom, prekrivena bakrom.

Osim sebilja, u centru Rožaja planirana je rekonstrukcija trga, gdje je predviđeno da se ugradi nova led rasvjeta na trgu, moderni mobilijar i ljetnje bašte. P

Prema idejnom rješenju, suncobrani i tende u ljetnim baštama biće iste boje i oblika, pa će se na taj način izbjeći dosadašnje šarenilo koje ne ostavlja utisak uređenog i sređenog gradskog jezgra.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније