Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2018. 11:10 >> 10:56
5

RADUNOVIĆ SAOPŠTIO

CG suočena sa falsifikatorima svoje istorije

Crna Gora je kao nikada u prošlosti, suočena sa falsifikatorima svoje istorije, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović i čestitao 13. jul 1878. i 13. jul 1941. godine, kad je, kako je kazao, Crna Gora bila - Crna Gora.

"Pokušaji da se ona skrene sa svoje prirodne duhovne, nacionalne i kulturne vertikale, služe za stvaranje novog čovjeka i tvorevine u kojoj bi istorija počinjala 2006. godine, a od ranijih vremena uzimali bi se pojedini događaji koji bi se, naravno, prvo 'oblikovali' u nekoj od dukljanskih fabrika falsifikata. Tako smo došli i do situacije da oni koji danas baštine politiku Crne Gore od 12. jula 1941. bučno najavljuju proslavu 13. jula kada su naši preci ustali protiv okupatora i njihove antisrpske, Pavelićevske tvorevine na tlu ove slobodarske zemlje", kazao je Radunović.

Na današnji dan, 12.7.1941, kako je kazao, nastala je dukljansko-montenegrinska "e viva" Crna Gora.

"Na današnji dan 1941. godine izbačena je trobojka od strane italijanskog namjesnika, a alaj barjak (današnja državna zastava) promovisan u državnu zastavu Nezavisne Crne Gore. Na današnji dan je crnogorski jezik prvi put u istoriji proglašen službenim. Na današnji dan su Srbi koji su ginuli s Kosovom i Lazarom na usnama, a Obilića medaljom na grudima, proglašeni nesrbima - etničkim Crnogorcima - verzijom Crvenih Hrvata", navodi se u saopštenju.

Na Petrovdan 1941., dodaje, nastala je preteča današnje Crne Gore.

"A, onda je došao 13. jul 1941. godine...digli su se na ustanak oni koji su slavili Vučji Do, a ne bitku kod Tuđemila; oni kojima je bio bliži Karađorđe, nego Vitorio Emanuele; oni kojima je Gavrilo Princip bio uzor, a ne izdajnik i terorista; oni kojima su i Staljin i Car Romanov bili bliži od Hitlera i Musolinija...digli su se na ustanak i 'crveni' i 'bijeli', ljudi koji su iznad svega cijenili slobodu i žrtve pale kroz istoriju za čast i otečetstvo", kazao je Radunović.

On ističe da su i 12. jula 1941. Crnogorce ubjeđivali "kako nije 'pametno', kako nije 'praktično', kako nije 'građanski' suprostavljati se najvećoj do tada poznatoj vojnoj sili i da je dar od Boga da se u našim školama izučavaju jezici budućnosti - njemački i italijanski, a ne primitivni francuski i ruski".

"Današnja Crna Gora baštini sve što je inaugurisala Petrovdanska Crna Gora i baš ništa što je značila 13. julska Crna Gora. A, Trinaestojulska Crna Gora je na kraju odnijela pobjedu...", kazao je Radunović

On je čestitao 13. jul 1878. i 13. jul 1941. godine, kad je, kako je kazao, Crna Gora bila - Crna Gora!

"Uvijek ćemo se boriti za slobodnu Crnu Goru, ponosni na 13. jul 1878. i 1941, kao i na Vučji Do, Mojkovac, Fundinu, Martiniće, Skadar, Grahovac... Na taj način čuvamo sjećanje na naše pretke od onih koji žele da iskrive istinu, i u konačnom, odvuku u zaborav sve ono što je naša suština", zakljuje se u saopštenju Radunovića.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније