Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

11. 07. 2018. 17:20 >> 17:14

LEGALIZACIJA U PODGORICI

Stotine građana na dva šaltera

U zgradi Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada, danas su bile ogromne gužve, jer rok za legalizaciju ističe 16. jula, a zahtjevi se predaju na samo jednom šalteru u toj ustanovi.

Gužve su i ispred šaltera u zgradi Skupštine Glavnog grada, gdje građani koji su čekali sami kraj roka za legalizaciju, takođe mogu da podnesu zahtjeve za legalizaciju.

Demokrate tim povodom poručuju da je nevjerovatno da službe Glavnog grada nisu organizovale i osposobile sve šaltere, a kojih je desetak, već je u funkciji samo jedan za prijem zahtjeva u Sekretarijatu za planiranje.

“Zašto nisu iz Sekretarijata za planiranje prostora, ako nisu imali dovoljan broj zaposlenih, dodatno preraspodijelili jedan broj službenika koji bi primali zahtjeve za legalizaciju?”, pita Zdenka Popović, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore.

Napominje da je novim zakonskim izmjenama dovoljno da se preda zahtjeva za legalizaciju, kako bi građani ušli u postupak, a da se do 01. oktobra može predati elaborat izvedenog stanja izgrađenog objekta (ako nije na vrijeme izrađen i ovjeren) dokaz o postojanju objekta u katastarskoj evidenciji i izjavu ovjerenu kod notara da je osoba koja podnosi zahtjev vlasnik objekta.

“Prebacivanje odgovornosti od strane Ministarstva i Sekretarijata zbog velikih gužvi koje traju danima na građane je nedopustivo i licjemerno, jer su građani imali prilike da se uvjere kako se za par mjeseci vrši legalizacija preko 17.000 objekata koliko po zvaničnim podacima iz katastra ima u Podgorici ili oko 40.000 koliko ih je prema nezvaničnim podacima”, navodi Popović.

Kaže i da je samo prvi korak, koji znači pripremu dokumetacije za legalizaciju, izuzetno skup i košta i do 500 eura. Sama legalizacija u zavisnosti od zone koštaće, kako poručuje Popović, građane koliko i izgradnja novog objekta.

“Sa svim popustima za gotovinsko plaćanje, po sadašnjoj odluci, za objekat od 200 m2 cijena legalizacije će se kretati od 13.200 eura za prvu A zonu do 4.500 eura za petu zonu. Tražimo od nadležnog sekretarijata da razmotri i uvaži socio-ekonomsku situaciju naših građana i donese novu odluku o naknadi za komunalno opremanje nelegalnih objekata, jer su važeći iznosi naknada neprihvatljivi za veliku većinu građana koji se prijavljuju za postupak legalizacije objekata”, poručila je Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније