Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

12. 07. 2018. 12:35   >>  15:09 6

BRAJOVIĆ URUČIO NAGRADE

"Put CG zavisio od vizije političkih prvaka"

Put i oblik Crne Gore uvijek su zavisili od vizije njenih prvaka, kako iz političkog, tako i iz svih sfera društvenog života, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

On je, prilikom uručenja Trinaestojulske nagrade u vili Gorica, saopštio da je vrijeme da se Crna Gora okrene sebi i "da prepoznamo iskonske vrijednosti, iskoristimo naše potencijale i na našim temeljima i zidovima dignemo krov pod evropskim nebom".

"Crna Gora je uvijek bila usijano željezo, na nakovnju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 1878, ali i na julskim vatrama 1941. godine. Ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore", smatra Brajović.

Istakao je da se 13. jul "izdiže nad ostalim datumima kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega". 

Ocjenjujući da nijedan put nije bio lak i bez prepreka, Brajović je podsjetio da je "svaki prije ili kasnije savladan i propućen".

"Ipak, Crna Gora je preživjela, Crna Gora je ustala i uspravila se, riješena da svoju sudbinu drži u svojim rukama i sa najrazvijenijim demokratijama trči civilizacijski put", rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On je saopštio da su Crnogorci pokazali da "kao malo koji narod na zemaljskoj kugli imaju upravo taj slobodoumni i slobodarski DNK, koji se posebno pokazao 13. jula 1941. godine". 

Podsjećamo, nagradu za životno djelo dobio je Vukić Pulević, a Trinaestojulske nagrade za ovu godinu pripale su Krstu Andrijaševiću, Aleksi Asanoviću i Adnanu Čirgiću.

Obraćajući se ovogodišnjim laureatima, Brajović je rekao da je Pulević nagradu zaslužio mnogo ranije.

"Ali on zna da ljudi kasne, a djela se rađaju na vrijeme kao njegova. Niko kao Krsto Andrijašević ne zna da se u liniji života ne čita umjetnost, već umjetnost čita i linije i tačke i crte čovjekovog života", kazao je Brajović.

Smatra i da je profesor Čirgić utemeljivao crnogorski jezik u bit crnogorskog identiteta.

U ime nagrađenih obratio se Adnan Čirgić, koji je rekao da nagrada koja nosi ime najsvjetlijeg praznika obavezuje i žiri i dobitnike.

"Obaveza je dobitnika da istaknu da nagrada nije samo nagrada za njihovo lično djelo, no i nagrada za prethodnike na čijem se djelu temelji njihovo stvaralaštvo", kazao je Čirgić.

Predsjednik žirija bio je Rajko Todorović Todor, a članovi Ilija Vujošević, Igor Lakić, Miomir Vojinović i Asim Dizdarević.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније