Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 07. 2018. 13:29 >> 13:22

BAKOVIĆ SAOPŠTIO

Nema sistematskog mučenja i zlostavljanja

U zatvorskom sistemu Crne Gore nema sistematskog mučenja i zlostavljanja, ali nekoliko pojedinačnih slučajeva dokazali su da i dalje pažnja mora biti usmjerena na ovaj problem, rekao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je kazao da je zatvorski sistem u Crnoj Gori i dalje zasnovan na tradicionalnom zatvorskom pristupu i neophodno ga je mijenjati sa onim koji se bazira na tretmanu reintegracije i rehabilitacije.

Prema njegovim riječima, opredjeljenost Crne Gore za novi pristup može se vidjeti i u "Strategiji za izvršenje krivičnih sankcija 2017-2021".

Reforme u oblasti krivičnih sankcija, kako je Baković kazao, podrazumjevaju jačanje zakonodavnog okvira i mehanizama, promovisanje alternativnih sankcija i poboljšanje uslova u zatvorima.

Komentarišući sistem alternativnih sankcija, Baković je na Nacionalnoj konferenciji o funkcionisanju krivičnih sankcija, rekao da one daju dobre rezultate kada su u pitanju reintegracija i resocijalizacija, a da pritom manje koštaju državu.

Prema njegovim riječima, u savremenom društvu često se postavlja pitanje uspostavljanja ravnoteže između retributivnog i pragmatičnog pristupa.

"Pod uticajem kontinentalnog prava, Crna Gora je dugo bila opredjeljena za koncept resocijalizacije, koji se nije najbolje pokazao", naveo je Baković.

Kasnije, kako je rekao, država se opredijelila za koncept retributivne pravde, a sada je akcenat na pravima žrtava.

"Duže vremena, a pod uticajem teorija o ljudskim pravima, više smo se bavili pravima uhapšenih, a žrtva je nekako zaboravljena", smatra Baković.

Monitoring sproveden u prethodnom periodu, kako je rekao, pokazuje da u zatvorskom sistemu Crne Gore nema sistematskog mučenja i zlostavljanja, ali nekoliko pojedinačnih slučajeva dokazali su da i dalje pažnja mora biti usmjerena na ovaj problem.

Baković smatra da je neophodno ulagati u zatvorske ustanove i zapošljavati službenike.

"Jer iako su od 2010. godine sprovedene brojne obuke za osoblje koje se bavi tretmanom osoba koje odslužuju kaznu, njih i dalje nema dovoljno", kazao je Baković.

Moderator nacionalne konferencije, Zoran Vujičić, kazao je da je ovaj projekat zasnovan na "Strategiji o izvršenju krivičnih sankcija 2017-2021".

Građanska alijanska je podršku na ovom projektu imala od Ministarstva pravde, kao i od ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori.

Bitne aktivnosti projekta, kako je naveo, bile su monitoring stanja u oblasti krivičnih sankcija, jačanje kapaciteta službenika i promocija alternativnih sankcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније