Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

11. 07. 2018. 07:26 >> 07:13

PODACI IZ APRILA

U Podgorici živi 94.300 žena i 90.300 muškaraca

Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2019-2020. godine predstavljen je juče javnosti uz opštu ocjenu da se rodna ravnopravnost bazira na jednostavnom principu jednakog prava svih ljudskih bića darazvijaju svoje sposobnosti, usavršavaju lične kapacitete, učestvuju u izgradnji i obogaćivanju društvenih dobara, kontrolišu i podjednako koriste resurse zajednice čiji su članovi/ice.

 

Prema podacima dobijenim iz Monstata, u aprilu 2018. godine u Glavnom gradu ima 184.600 stanovnika, 90.300 je muškog pola, a 94.300 žena.

U Podgorici je zaposleno 86. 900 stanovnika, od čega 46.300 muškaraca i 40.600 žena, saopšteno je na javnoj raspravi nacrta plana, prenosi Dan.

Kako je rekla Ivana Vučinić, koordinatorka radne grupe za izradu dokumenta, plan je zasnovan na međunarodnim i domaćim pravnim izvorima.

U Glavnom gradu (organima uprave, stručnim i posebnim službama i javnim službama čiji je osnivač Glavni grad), ukupno je 2.880 zaposlenih.

U organima uprave Glavnog grada, stručnim i posebnim službama ukupno je 703 zaposlenih, od čega je 368 žena, a 335 muškarca. Na rukovodećim mjestima u organima/službama Glavnog grada su četiri žene i 15 muškaraca.

U javnim službama čiji je osnivač Glavni grad, je prema podacima iz marta ove godine, ukupno 2.361 zaposlenih, od čega je 745 žena i 1.616 muškarca.

Na rukovodećim mjestima izvršnog direktora/ke ili direktora/ke u okviru 21 javne službe čiji je osnivač Glavni grad (društva sa ograničenom odgovornošću i javne ustanove) je sedam žena i 14 muškaraca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније