Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

09. 07. 2018. 13:40   >>  13:27 1

POLICIJSKA AKADEMIJA

Svaki polaznik državu košta 15 hiljada eura

Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu košta državu oko 15 hiljada eura qi ovakav vid školovanja je skup.


To se navodi u Informaciji o statusu lica koja su završila Policijsku akademiju u Danilovgradu, koju je na poslednjoj sjednici razmatrala crnogorska Vlada.

Ističe se da je nedopustiva situacija u kojoj polaznici kada završe školovanje ne počnu sa radom, a protekom vremena gube znanje i vještine koje su stekli tokom školovanja.

Problem u praksi se pojavljuje i kada svršeni akademci zasnuju radni odnos u policiji i nakon kratkog vremenskog perioda napuste službu, kada ulaganje države u njihovo školovanje nema svoj rezultat u praksi.

"Garantovanjem posla u Upravi policije, odmah nakon završene Policijske akademije, interesovanje za upisom na njoj bi se povećalo, a time bi konkurencija bila veća i mogućnost za prijemom boljih i kvalitetnijih kandidata", kaže se u Informaciji.

Ocjenjuje se da nedostaje snažnija institucionalna i pravna povezanost između Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave policije i Policijske akademije u pogledu upisne politike, izrade nastavnih planova i programa, kao i planiranju, osmišljavanju, organizaciji i sprovođenju obuka za potrebe policijskih službenika.

Lica koja su završila Policijsku akademiju (VIII generacija, ukupno 31) su, odradila pripravnički staž u Upravi policije, čime su stekli potrebne uslove za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, ali nije pokrenut postupak za zasnivanje radnog odnosa. 

"Imajući u vidu da se radi o višegodišnjem problemu koji nije adekvatno riješen, kao i da je njihovo školovanje, kao usko specijalizovanog policijskog kadra, platila država, potrebno je razmotriti mogućnost za zapošljavanje svršenih polaznika Policijske akademije u Danilovgradu, bez sprovođenja procedure javnog oglašavanja, kao što je i rađeno prethodnih godina", kaže se u Informaciji. 

Kako se navodi, da je neophodno uspostaviti sistem prijema navedenih lica u MUP-u bez javnog oglašavanja, ukazala je i Analiza stanja prijema, napredovanja, obrazovanja i obuka policijskih službenika, kao i Plan realizacije mjera za unaprijeđenje postojećeg stanja. 

"Dok se ne stvore normativni uslovi za uređenje ove oblasti, u smislu donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima kojim će svi nedostaci biti otklonjeni, potrebno je da svršeni akademci, kao i prethodne generacije polaznika Policijske akademije, zasnuju radni odnos u Upravi policije", navodi se u Informaciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније