Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2018. 20:59 >> 20:45
5

SO ULCINJ

Lokalitetu Svač što prije odrediti muzejsku namjenu

Skupština opštine (SO) Ulcinj donijeće, što je prije moguće, odluku o tome da se arheološkom lokalitetu Svač odredi muzejska namjena, kako bi se promovisala njegova kulturno-istorijska vrijednost i zaustavila devastacija, saopšteno je iz ulcinjskog parlamenta.

Uprava policije je ranije danas negirala navode pojedinih medija da je Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) održala liturgiju na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, u ulcinjskoj opština, i saopštila da je taj skup zabranila.

Iz SO Ulcinj je saopšteno da je danas u devet sati, u arheološkom lokalitetu Svač, "Srpska pravoslavna crkva bez odobrenja vlasnika Opštine Ulcinj, pokušala da održi vjerski obred unutar objekta kod sjevernog ulaza starog grada Šas gdje se izvode radovi na konzervaciji objekta".

Kako su kazali, SO Ulcinj je u subotu Upravi policije predočila pravnu materiju slučaja, i nesaglasnost lokalne zajednice.

"Oko 20 sati te večeri, šef Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, Sead Đozović, je saopštio povlačenje dozvole za održavanje liturgije iz svih zakonskih razloga, i naveo zakonske posljedice za nepoštovanje povlačenja dozvole", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je jutros državna policija preuzela zaštitu objekta, osigurajući održavanje liturgije van nje, i da je od predsjednika opštine zatraženo povlačenje lokalne policije sa lica mjesta.

"U međuvremenu, državna policija nije dopustila mještanima da prođu niti da se približe mjestu obreda. Prolaz je dopušten samo predsjedniku Skupštine, Šefu Komunalne policije Saubih Mehmetiju, Komunalnoj policiji i akreditovanim novinarima", kaže se u saopštenju.

Tokom liturgije, kako se navodi, zajedno sa Komunalnom policijom i starješinama Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, predsjednik SO je više puta potvrdio da se liturgija održava izvan objekta.

Iz SO su kazali da su, u tom periodu, postojala dva pokušaja nasilnog ulaska u objekat, koje je policija spriječila.

Kako su naveli, po završetku liturgije Komunalna policija je, uz prisustvo predstavnika Muzeja, Mjesne zajednica (MZ) Vladimir-Katerkolle i SO Ulcinj, izvršila nadzor i konstatovala da nije bilo intervencija unutar objekata niti materijalne štete.

"Izuzev onih tokom pripremnih radova za liturgiju, a koja su izvršena par dana prije i konstatovana su zabilješkom Komunalne policije tokom pregleda, 6.jula", dodaje se u saopštenju.

Iz SO Ulcinj su podsjetili da se šest mjesnih zajednica Anamalit, 4. maja, obratilo Opštini za zahtjevom da se postupa po smjernicama Prostornog plana i preporukama struke da se lokalitetu odredi muzejska namjena.

"Tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima MZ Vladimir, Društva "Ora", Albanskog nacionalnog savjeta, više odbornika i predsjednika SO Ulcinj, dogovoreno je da se ova odluka donosi što prije, kako bi se promovisale kulturno-istorijska vrijednost ovog lokaliteta, zaustavila devastacija i spriječili jednostrani akti kao ovi današnji", kaže se u saopštenju.

Isto tako je, kako se navoi, dogovoreno da se okolnosti današnjih zbivanja razmotre na sjednici Skupštine u narednim danima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније