Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2018. 20:39   >>  21:58 1

TRINAESTOJULSKA NAGRADA

Država nagradila ljude s vizijom

Za društvo najznačajniji su ljudi sa vizijom, a Trinaestojulskom nagradom, najvišim državnim priznanjem država je nagradila upravo te ljude - Aleksu Asanovića, Krsta Andrijaševića i Adnana Čirgića.

Žan Pol Sartr opisao je crnogorski 13. jul kao jedan od najvećih događaja u savremenoj Evropi. Ne čudi onda što je to i jedan od najvećih datuma crnogorske istorije. Dan je to i ustanka protiv fašizma svih naroda Crne Gore.

"Ovaj datum svakome zdravomislećem znači mnogo. Crna Gora je ostala jedna od rijetkih zemalja koja gaji antifašističke ideje i koja stoji iza antifašističkog pokreta i dalje", kazao je lingvista, Adnan Čirgić.

Prvom diplomiranom violončelisti i osnivaču škole za muzičke talente Andre Navar , Aleksi Asanoviću, posvećenost afirmiciji violončela i crnogorske umjetnosti u svijetu donijela je godišnju Trinaestojulsku nagradu a slikaru i vajaru Krstu Andrijaševiću, izložba Lice - ogledalo i Monografija Krsto.

"Ja sam 92. godine, u jednom ratnom periodu otvorio školu i možda je to tada izgledalo kao luda ideja, evo se pokazalo da nije. To je nagrada i mojoj viziji, mom radu i mojim profesorima", kazao je violončelista, Aleksa Asanović.

"Znači mi puno, to je najveća nagrada kod nas. Nadam se da će me ta nagrada pogurati da radim još koju godinu", kazao je umjetnik, Krsto Andrijašević.

Lingvistu Adnana Čirgića za Trinaestojulsku nagradu preporučila su djela Dijalektologija crnogorskog jezika i Crnogorska usmena tučbalica. Priznanje je to i za Fakultet za crnogorski jezik i književnost ali i za Čirgićeve prethodnike na čijim djelima bazira svoj rad.

"Doživljavam je kao nagradu za njihovo djelo koje je nastajalo u vremenu kad društveno istorijske okolnosti nijesu bile naklonjene ni njima ni Crnoj Gori", kazao je Čirgić.

Vremena se mijenjaju, ali 13. jul ostaje esencija crnogorskog duha i naroda, crnogorskog čovjeka. A da bi bili bolji i mogli više, upravo čovjeka moramo paziti.

"A što je najvažnije za jednu državu, da imate sigurnog pojedinca, jer onda imate sigurnu porodicu i sigurnu državu", kazao je Asanović.

13. jul simbol je crnogorske postojanosti i slobode, a nagrada sa tim imenom, najznačajnija, crnogorska lauretima će biti uručena uoči Dana državnosti.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније