Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

08. 07. 2018. 13:05 >> 14:20
35

ULCINJ

Liturgija održana ali ne na ostacima hrama Sv. Jovana

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) danas je održala liturgiju ali ne kako je bilo planirano na ostacima hrama Svetog Jovana krstitelja na Svaču u Ulcinju. Policija je obezbjeđivala skup kako bi spriječila moguće incidente jer se na Svaču spontano okupilo i nekoliko građana Ulcinja.

Do incidenta nije došlo. Uprava policije negirala je navode pojedinih medija da je Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) održala liturgiju na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, u ulcinjskoj opština, i saopštila da je taj skup zabranila.

Policija je skup zabranila, kako se navodi, iz više zakonskihe razloga, pa je MCP liturgiju održala na dvadesetak metara od ove lokacije.

"Nakon liturgije sveštenstvo MCP se razišlo. Policija je preventivno djelovala i do ovog momenta nije bilo incidenata", kaže se u saopštenju.

Policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen.

"Takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su policijski službenici jutros obezbjeđivali taj lokalitet i nisu dozvolili održavanje liturgije, pa je MCP liturguju održala na dvadesetak metara udaljenosti od ove lokacije.

"Policija je preventivno djelovala i obezbijedila da ne dođe do incidenata. Policija će pratiti situaciju i razvoj događaja tokom dana", kaže se u saopštenju.

Iz Mitropolije kažu da se na tom lokalitetu liturgija tradicionalno održava te da se danas iznenada pojavilo 15 osoba predvođenih odbornikom ulcinjskog parlamenta.

"Mi se nadamo i mišljenja smo da je ipak sve to bila samo možda neka politička afera, jednog lokalnog političkog funkcionera koji je možda želio na taj način da zadobije neki politički poen u svom nekom krugu birača", kazao je ulcinjski paroh, Siniša Smiljić.

Na drugoj strani odbornik Hadži Sulejmani navodi da su se građani spontano okupili. Objašnjava i iz kojih razloga.

"Oni nijesu i neće nikada zabraniti bilo kome da posjeti taj stari grad kao kulturnu baštinu svih građana bez obzira na vjeru. Ljudima iz ovog područja bilo je tendenciozno okupljanje Mitropolije crnogorsk-primorske pa sam ja kao njihov predstavnik, odbornik u Skupštini opštine Ulcinj izašao na teren sa namjerom da to nezadovoljstvo građana objasnim organizatorima. Smatram da je pogrešna namjera bilo koje vjere da predstavlja Stari grad kao svoje vlasništvo. Takav čin izaziva nezadovoljstvo", kazao je Sulejmani.

Sulejmani kaže da je sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske imao korektan razgovor. Liturgija je održana na 20-tak metara udaljenosti od ostataka hrama. 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније