Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

07. 07. 2018. 16:14   >>  18:53 7

POSJETA PORODICI GAGOVIĆ

Sve manje stanovnika u crnogorskim selima

U crnogorskim selima sve manje stanovnika. Mladi odlaze a ostaju staračka domaćinstva. Ekipa TVCG posjetila je porodicu Gagović na katunu u Bezujačkom polju u Plužinama.

Na katunu u Bezujačkom polju u Plužinama tokom ljeta boravi svega desetak domaćinstava. Veliki problem i sela i katuna je odliv stanovništva. Mladi odlaze, tako da kada govorimo o tim područjima većinom pominjemo staračka domaćinstva. 

"U našem selu 15 godina nije braka sklopljeno. Nema djevojaka, momaka tu nešto ima. Svi su on prešli neku granicu od 35, 40, 45 godina. Mislim da je to završetak" , kazao je Radoje Gagović iz katuna Bezujačko polje.

Ranije su porodice u selima naročito bile brojne. S toga su se i seoski poslovi lakše završavali. No bilo u seli ili u gradu, sagovornici TVCG iz Bezujačkog polja saglasni su da je porodica stub.

"Ništa čovjek u životiu ne žali da radi ako ima za koga da radi i ako slušaju i djeca i porodica i onda imaju volju i dobije snagu kada sve ide kako treba", kazala je Ana Gagović.

"Najvažnije je kada se čovjek ne sjekira mnogo i kada mu je zdravo familija to je najvažnije" kazala je Danica Gagović.

Bez rađanja djece nema ni budućnosti smatra Radoje Gagović.

"Imali smo osnovnu školu ona je funkcionisala do ove godine, bila su dva učenika koja su završila četvrti razred, tu se ukinula. Ima jedno dijete možda tri-četiri godine, da li će otvoriti školu zbog jednog djeteta ne znam, djeca se ne rađaju, brakovi se ne sklapaju, tako da se završava na tome", kazao je Radoje Gagović.

Život na selu ima i svoje prednosti. Ukoliko pronađete smisao i cilj, ni zadovoljstvo neće izostati zaključuju sagovornici TVCG iz Bezujačkog polja. Oni godišnuje proivedu 300 kiliograma skorupa i sve prodaju.

 

Milica Stijepović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније