Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ PR Centar ]

06. 07. 2018. 16:43 >> 16:31

BEZ BATINA

Pozitivno roditeljstvo smanjuje nasilje u porodici

Projekat "Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu" može pomoći u konstruktivnom riješavanju konflikata u porodici, bez fizičkog kažnjavanja, a njegovom realizacijom podstiče se dugoročno zdravlje, razvoj i dobrobit djeteta.

To je poručeno na predstavljanju rezultata pilot programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu“, koji je organizovala Kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, Miro Knežević, saopštio je da je prevencija nasilja nad djecom u skladu sa master planom razvoja zdravstva Crne Gore, za period 2015. - 2020. i da je, kako je istakao, strateški prioritetet Crne Gore.

„Jedan od prioriteta master plana je Konvencija nasilja i povreda kroz multisektorski pristup, diskurs saradnje različitih segmenata društva, da bi se stvorilo bezbjedno fizičko i društveno okruženje i da bi se poboljšala opšta bezbijednost“, kazao je Knežević.

Načelnica Direkcije za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Tamara Milić, istakla je da program koristi resurse sistema i da se, kako je ocijenila, njegovom realizacijom podstiče dugoročno zdravlje, razvoj i dobrobit djeteta, smanjenje nasilja nad djecom i rizika od problematičnog ponašanja.

„Roditelji su prvi učitelji svog djeteta, jer utiču na njegovu svijest o samome sebi, na usvajanje i formiranje stavova, pogleda i shvatanje svijeta, ali i onoga što se u njemu dešava. Oni treba da budu aktivni učesnici u predškolskoj zajednici, koja je druga prirodna zajednica u kojoj se dijete razvija“, kazala je Milić.

Ona je ocijenila da predškolske ustanove preuzimaju dio odgovornosti za razvoj djeteta i da je značajan odnos roditelja i vrtića.

„Odnos između vrtića i roditelja i sprovođenje programa treba da bude nadopunjujući. Programi pozitivnog roditeljstva osposobljavaju da u svojim domovima roditelji primjenjuju kreativne, ciljane i strukturisane aktivnosti“, rekla je Milić.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Romain Boitard, poručio je bi vlade trebalo da preuzmu proaktivni pristup promovisanju svijesti o roditeljskim problemima i jačanju participacije u roditeljskim programima.

„Prioritet bi trebalo da budu mjere koje će eliminisati fizičko i psihičko nasilje nad djecom. Program pozitivnog roditeljstva može pomoći da se konstruktivno riješe konflikti u kući, bez fizičkog kažnjavanja“, saopštio je Boitard.

On je kazao da države članice EU sve više prepoznaju značaj pozitivnog roditeljstva.

„Međunardni razvoj podrške roditeljima su dovele do konkretnih inicijativa u mnogim državama koje su članice EU. Savjet Evrope i Komitet ministara su predložili politike koje su dovele do novih zakona, a sadržale su predloge da se poboljša pozitivno roditeljstvo“, rekao je Boitard.

Kako je pojasnio da je uloga oca u odrastanju djeteta od izuzetnog značaja i da je neophodno posvetiti veći značaj njegovoj u procesu odrastanja.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, podsjetio je istraživanje, sprovodeno 2016. godine pokazalo da 77 odsto crnogorskih građana smatra da bi država trebalo da obezbijedi edukaciju roditelja.

„U cilju jačanja vještina roditelja i staratelja za nenasilno podizanje djece, UNICEF je prošle godine podržao nacionalne i lokalne partnere u Crnoj Gori da uvedu program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu, za roditelje djece od dvije do devet godina starosti“, podsjetio je Kogali.

On je istakao da takve metode roditeljstva pomažu majkama, očevima i starateljima da upravljaju ponašanjem djeteta i da nude alternative fizičkom kažnjavanju.

Prvi ciklus „Programa roditeljstva za sprečavanje nasilja nad djecom“ realizovan je od januara do maja u okviru kampanje Zaustavimo nasilje, koju sprovodi Vlada u partnerstvu sa predstavništvom UNICEF u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), saopšteno je na predstavljanju projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније