Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 07. 2018. 19:57   >>  19:52 2

PRODUCENTI I REDITELJI

Iznenađeni što Ljumović nije izabran za profesora

U Udruženju filmskih producenata i reditelja Crne Gore iznenađeni su što prof. Janko Ljumović nije izabran u zvanje redovnog profesora Univerziteta Crne Gore. Po akreditaciji Univerziteta Crne Gore, ističu, produkcija je stručno-umjetnička oblast te u tom kontekstu problematizovanje oblasti, kako su kazali, krši akreditaciju koja je i zakonom usvojena.

"Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore iznenađeno je nedovoljnom informisanošću određenih članova Senata UCG koji su produkciju stavili van umjetničkog okvira i naveli ove razloge kao dovoljne da se producent prof. Janko Ljumović ne izabere u zvanje redovnog profesora Univerziteta Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Oni ističu da će mišljenjem struke dodatno informisati članove Senata, ali i širu javnost o tome šta je produkcija i koliko je važna u ukupnom umjetničkom procesu, bilo filmskom, pozorišnom ili nekom drugom.

"Produkcija je neodvojiv segment kreativne, finansijske i organizacione realizacije jednog umjetničkog projekta i svi relevantni dokumenti na domaćem i evropskom nivou prepoznaju producenta kao dio autorskog tima", ističu iz udruženja.

Producenti, kažu, rade na umjetničkom proizvodu i samim tim, dodaju, produkcija mora biti dio umjetničke oblasti.

"Po akreditaciji Univerziteta Crne Gore, produkcija je stručno-umjetnička oblast te u tom kontekstu problematizovanje oblasti krši akreditaciju, koja je, konačno, i zakonom usvojena", kazali su.

Napominju da se i u regionu, konkretno u Sarajevu i Zagrebu, produkcija takođe tretira kao stručno-umjetnička oblast, te da u mnogim zemljama svijeta danas postoje i odvojeni programi za kreativnu produkciju.

"Napomenućemo dodatno da šira javnost itekako prepoznaje značaj producenta jer se na svakoj najavnoj i odjavnoj špici filma prvi kredit dodjeljuje upravo producentu. Ne tako rijetko, producent je istovremeno i reditelj mnogih filmskih i pozorišnih projekata", navodi se u saopštenju.

Pitanje senatora da li je produkcija umjetnost, kako su kazal,i podjednako je bitna kao pitanje da li je umjetnost moguća bez produkcije.

"Kao Udruženje se ograđujemo od bilo kakvih političkih i drugih insinuacija jer je naša uloga da štitimo isključivo značaj struke koju predstavljamo i ovim putem molimo senatore i sve zainteresovane da nam se obrate ukoliko imaju potrebu za dodatnim razjašnjenjima vezanim za profesiju producenta", zaključuje se u saopštenju Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније