Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2018. 20:29 >> 10:00
5

VLAHOVIĆ ZA RTCG

U Vatikanu hiljade dokumenata o CG

Dokumenta u digitalizovanoj biblioteci i arhivi Svete stolice od ogromnog su značaja za crnogorsku kulturu i identitet jer postoje mnoge, namjerno ili slučajno, izgubljene i prebrisane stranice bliže i dalje prošlosti Crne Gore, istakao je ambasador naše zemlje pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović.

Vlahović je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da je posljednjih mjeseci uspostavljena komunikacija sa nekoliko institucija u okviru ili pod kontrolom Svete stolice koje posjeduju istorijska dokumenta, ne samo vezana za naše prostore.

"Tamo, između ostalog, postoji takozvani istorijski arhiv, takođe i arhiv koji se kolokvijalno naziva tajnim a ustvari je privatni arhiv, pa postoji biblioteka, odnosno arhiv takozvane druge sekcije ili što bi mi kazali ministarstvo vanjskih poslova i neke druge organizacije koje su bliže ili dalje samoj Svetoj stolici, koje imaju arhivske riznice", naveo je Vlahović.

Rekao je da je u planu formiranje stručnih timova crnogorskih istraživača istoričara koji će istražiti vatikansku prebogatu riznicu.

"Jer samo u istorijskom arhivu postoji preko milion i po digitalizovanih dokumenata, a tamo se Crna Gora pominje u hiljadama dokumenata", naveo je Vlahović.

Možemo se nadati papinoj posjeti

Ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici je kazao da Papa Franjo ima posebni afinitet i simpatiju prema malim zemljama i narodima, a posjeta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina je korak ka papinoj posjeti našoj zemlji.

"Kardinal Parolin je sasvim jasno potvrdio da je sasvim izvjesna posjeta predsjednika (Mila) Đukanovića Svetoj stolici do kraja ove godine. Tako da je to jedan od pokazatelja da se možemo nadati, naravno bez ikakvog prejudiciranja ili neke čvrste najave, da će da u skoroj budućnosti i sam papa biti gost Crne Gore", ocijenio je Vlahović.

Takođe, kazao je da došlo vrijeme da i Sveta stolica ima svoju svoje diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori, nakon decenije otkako naša zemlja ima ambasadu u Vatikanu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније