Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

25. 06. 2018. 18:20   >>  18:18

SSP POZVAO

Vratiti političku debatu u institucije sistema

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (SSP) pozvao je sve relevantne aktere da u potpunosti vrate političku debatu u demokratske institucije, naročito u Skupštinu, i ocijenio da bi trebalo razmotriti sveobuhvatnu izbornu reformu.

 

Savjet je podstakao Crnu Goru da nastavi s radom na ispunjavanju svih mjerila i da se fokusira na osnove procesa pristupanja: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave.

Savjet SSP-a danas je u Luksemburgu održao deveti sastanak, kojim je predsjedavala ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva u ime visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini.

Evropsku komisiju (EK) predstavljao je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, dok je crnogorsku delegaciju predvodio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Na sastanku je razmotren napredak Crne Gore u pripremama za pristupanje i prioriteti za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Savjet SSP-a izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja 17 (Ekonomska i monetarna politika) na narednoj Konferenciji o pristupanju.

„Savjet SSP-a podstakao je Crnu Goru da nastavi s radom na ispunjavanju svih mjerila, da se fokusira na osnove procesa pristupanja: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. Pozdravio je uključivanje predstavnika civilnog društva u pripreme za pristupanje EU i povezane reforme i podstakao Crnu Goru da nastavi da poboljšava mehanizme konsultacija s civilnim društvom“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Savjet SSP-a podstakao sve relevantne aktere da u potpunosti vrate političku debatu u demokratske institucije, naročito Skupštinu, gdje i pripada.

„Trebalo bi razmotriti sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi se riješili problemi koji se iznova javljaju i ispunile preporuke misija za posmatranje izbora“, navodi se u zajedničkom saopštenju EK i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Savjet je podsjetio da postizanje konkretnijih rezultata u čitavom sistemu vladavine prava ostaje ključno za cjelokupnu dinamiku pregovaračkog procesa.

"A i ohrabrio je Crnu Goru da na proaktivniji i energičniji način ostvaruje napredak u sprovođenju reformi, kao i da ostvaruje konkretnije rezultate u oblasti vladavine prava, naročito da unapređuje bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kaže se u saopštenju.

Savjet SSP-a, kako se navodi, izrazio je zabrinutost zbog nedavnih napada na novinare i pozvao je Crnu Goru da osigura bezbjedno okruženje koje pogoduje slobodi izražavanja i slobodi medija.

„Javni servis RTCG i svi ostali mediji treba da budu zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska“", istaknuto je.

„Što se tiče javne uprave, Savjet je pozdravio usvajanje novih okvirnih zakona o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi, i ponovo naglasio važnost inkluzivnih javnih konsultacija u pripremama za pristupanje EU i sprovođenju odgovarajućih reformi“, navodi se saopštenju EK i crnogorskog Ministarstva.

Savjet SSP-a pohvalio je stalnu predanost Crne Gore regionalnoj saradnji i njenu konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

"Savjet je pozdravio aktivno učešće Crne Gore u brojnim regionalnim inicijativama, dobre bilateralne odnose s ostalim zemljama proširenja i državama članicama EU, kao i stalne napore koje Crna Gora ulaže kako bi se pronašla prihvatljiva rješenja za otvorena pitanja sa susjedima", navodi se u saopštenju.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje snažno je pohvalio Crnu Goru za dosljednu saradnju s EU po pitanju vanjske politike, naročito njeno stalno i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Savjet je, u vezi ekonomskih kriterijuma, pozdravio to što je Crna Gora dostavila svoj četvrti Program ekonomskih reformi u januaru 2018.

"Savjet je pozvao Crnu Goru da osigura detaljno i blagovremeno sprovođenje propratnih aktivnosti vezano za smjernice politika koje su navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske usvojenim 25. maja 2018", kaže se u saopštenju.

SSP ohrabruje Crnu Goru da ulaže dalje napore kako bi obezbijedila fiskalnu održivost, kontrolisala javni dug, poboljšala poslovno i investiciono okruženje, obezbijedila raznolikost ekonomije i povećala njenu produktivnost i konkurentnost.

Ocijenjeno je pozitivno usvajanje strategije za srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju u ljeto 2017. i ponovo je naglasio važnost rebalansiranja budžetske strukture ka potrošnji koja će biti usmjerena na poboljšanje rasta.

Savjet SSP-a je ispitao stanje bilateralnih odnosa u okviru SSP-a.

Pozdravio je pozitivan bilans rezultata koje je Crna Gora ostvarila prilikom ispunjavanja obaveza u okviru SSP-a, uključujući odredbe koje se odnose na trgovinu, od njegovog stupanja na snagu 1. maja 2010, i istovremeno je ohrabrio Crnu Goru da intenzivira napore na postizanju potpune usklađenosti s odredbama o državnoj pomoći.

„Nezavisno tijelo za državnu pomoć treba što prije da počne s radom“, kaže se u zajedničkom saopštenju EK i MVP Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније