Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 06. 2018. 15:05   >>  14:53 1

ROK 15.JUL

Rožaje: Svega 119 zahtjeva za legalizaciju

Iako rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata ističe za nešto više od dvadeset dana, odnosno 15. jula, vlasnici tih objekata u rožajskoj opštini pokazuju veoma malo interesovanja da iskoriste povoljnosti koje su predviđene Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Kako je saopšteno iz nadležnog organa lokalne uprave, na njihovu adresu je do sada pristiglo svega 119 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

Arbin Kalač Glavni gradski arhitekta, je ranije kazao da je rožajska lokalna uprava jedna od prvih opština u državi koja je na vrijeme započela aktivnosti koje predviđa ovaj zakon, kako bi se stvorili uslovi da se građanima omogući da iskoriste povoljnosti koje se njime nude i legalizuju bespravno izgrađene objekte što treba da unese više urbanističkog reda.

"U tom pravcu, na vrijeme je imenovan Glavni gradski arhitekta i urađene odluke o visini naknade za opremanje građevinskog zemljišta i o visini naknade za opremanje građevinskog zemljišta za nelegalne objekte i te odluke proslijeđene resornom Ministarstvu na davanje prethodne saglasnosti", rekao je Kalač.

Kada je riječ o broju nelegalnih objekata na tom području, u lokalnoj upravi ne raspolažu preciznim podatkom, ali se procjenjuje se da u Opštini Rožaje postoji preko 2.000. takvih objekata različitih kategorija.

Procjena je i da najveći broj čine objekti individiualnog stanovanja, dok je veoma mali broj objekata ostalih kategorija.

Shodno zakonu i urabanističkim planovima, većina tih objekata može da se legalizuje. Takođe se procjenjuje da bi legalizacijom bespraravno podignutih objekata, lokalni budžet bio bogatiji za 1.500.000 do 2.000.000 eura.

F. Kalić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније