Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 06. 2018. 15:16   >>  15:05

MINISTARSTVO SAOPŠTILO

Kreće snažna akcija kontrole meda

Inspekcija Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pokreće snažnu i organizovanu akciju kontrole prodaje meda na tržištu, u cilju zaštite zdravlja potrošača i brenda crnogorskog meda, saopšteno je iz tog resora.

Kako su istakli iz Ministarstvo, to je dogovoreno na jučerašnjem sastanku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića sa članovima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, održanom u Kući meda, a kojem su prisustvovali predstavnici Uprave za bezbjednost hrane.

"Konstatovano je da su rezultati prošlogodišnjih aktivnosti na kontroli tržišta meda ohrabrujući, ali da se moraju nastaviti još odlučnije. Posebno iz razloga što su rezultati kontrola potvrdili da postoji ozbiljan problem. Podsjećamo da je tokom 2017.  kontrolisan značajan broj objekata, te da od 57 uzoraka uzetih za laboratorijsku analizu, čak 34 uzorka nijesu ispunjavala propisane zahtjeve kvaliteta.  Kontrola prodaje meda na tržištu biće posebno pojačana na lokacijama koje su prepoznate kao sumnjive, a koje se nalaze duž saobraćajnica, u blizini vjerskih objekata i drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone", saopštili su iz resora Milutina Simovića.

Iz Ministarstva su poručili da je crnogorski med poznat kao veoma kvalitetan, sa nizom specifičnosti koje ga izdvajaju u odnosu na ostale.

"Zbog toga je veoma cijenjen od strane potrošača. To je i razlog što se na tržištu nude i vještačke tvorevine umjesto pčelinjeg meda i uvezeni med pod nazivom `crnogorski`, `domaći` ili drugim sličnim nazivima koji potrošače dovode u zabludu da je riječ o medu porijeklom iz Crne Gore.  Takav med predstavlja opasnost po zdravlje potrošača, s obzirom da je riječ o proizvodima koji nemaju dokaz o zdravstvenoj ispravnosti. Takođe, prodaja meda koji nije pčelinji i meda koji se nelegalno stavlja na tržište predstavljaju nelojalnu konkurenciju za domaće registrovane pčelare koji ulažu dosta truda i sredstava u unapređenje svoje djelatnosti i pozicioniranje na tržištu, posebno turističkom", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније