Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

18. 06. 2018. 11:15   >>  13:18 12

SAVJET ASK-A

Odbor predložio razrješenje Ćalović Marković

Odbor za antikorupciju jednoglasno je predložio Skupštini Crne Gore da razriješi Vanju Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

ASK je 29. maja donijela odluku kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije, o čemu je obaviješten Odbor za antikorupciju koji je nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta ASK-a.

Iz ASK-a su naveli da je Ćalović Marković, za vrijeme obavljanja funkcije članice Savjeta Agencije, kao izvršna direktorica MANS-a, 4. decembra 2015. godine zaključila ugovor, po osnovu kog je ta nevladina organizacija prihodovala 149 hiljada eura, a kojim je bila predviđena obaveza podnošenja prijava ASK-u u vezi sa parlamentarnim izborima 2016. godine.

Ćalović Marković je na sjednici Odbora rekla da se nijesu stekli uslovi da se razmatra inicijativa za njeno razrješenje, ukazujući da Zakonom o sprječavanju korupcije propisano da se članovi Savjeta mogu razriješiti samo ukoliko tu proceduru pokrenu tri člana Savjeta, što nije slučaj u ovom postupku.

Prema njenim riječima, niz proceduralnih i suštinskih stvari je suprotan Zakonu i ima dovoljno razloga da odluka ASK-a „padne na sudu“.

Ona je kazala da je direktor ASK-a predložio da bude razriješena kao svaki drugi funckioner, navodeći da je za to nadležan Administrativni odbor.

Ćalović Marković je saopštila da je pozvana i saslušana na jedne okolnosti, i da se ni u jednom stavu odluke ne nalazi odlučivanje o tim tačkama, već joj se stavlja na teret sasvim četvrta stvar.

Ona je objasnila da je saslušana na okolnosti da li je trebalo da prijavi Patriciju Pobrić Agenciji, da li ju je Odbor zakonito izabrao ili ne i da li je problem što joj suprug radi u medijima.

„Tek nakon toga su iznuđeni dokazi za ono što mi je stavljeno na teret“, rekla je Ćalović Marković, navodeći da to prestavlja kršenje Evropske konmvencije o ljudskim pravima.

Ona je ukazala i da Savjet zauzeo stav da će sačekati pravosnažna odluka u postupku.

ASK je utvrdio da je Ćalović Marković kao član Savjeta Agencije aktivno učestvovala u radu i odlučivanja tog organa po tačkama dnevnog reda koje su se odnosile i na prijave MANS-a, a da nije prethodno dala izjavu o postojanju privatnog interesa, nije obavijestila ostale učesnike u raspravi i nije zatražila mišljenje Agencije o postojanju sukoba intersa.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније