Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

17. 06. 2018. 17:26   >>  17:26

RADOJEVIĆ REAGUJE

"CGES platio 150, a uništio 6.000 kvadrata"

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je, u postupku eksproprijacije za izgradnju 400kw dalekovoda Lastva – Čevo – Pljevlja, na vlasničkim parcelama Mirka Radojevića u Gornjim Breznima, ekspropriisao samo 150m2, za stubno mjesto, a potpuno uništio komletno imanje od 6.000 m2.

To, u reagovanju na navode iz CGES-a, tvrdi vlasnik imanja Mirko Radojević i dodaje da CGES,  kako kaže  „uporno nastavlja da golom silom, manipulacijama, spinovanjem, i koristeći pravnu neukost mještana ili njihovo fizičko odsustvo, otima i uništava imanja sirotinji“.

„Za razliku od CGES-a koji spinovanjem, poluinformacijama i neistinama, pokušava od mene da napravi državnog neprijatelja, ja govorim isključivo jezikom činjenica, a one su sledeće: CGES je, u prvobitnom postupku, koji je trajao dvije godine, uspio da se uknjiži na 150 m2 moje parcele, i to isključivo iz razloga moje pravne neukosti i nesnalaženja, a u sprezi sa Područnom jedinicom Uprave za nekretnine Plužine, koja mi nije dostavila pozive na zakazane finalne rasprave. I jedino tačno je da je to postalo pravosnažno", navodi Radojević u reagovanju.

Potom, kako dodaje, CGES, takođe u sprezi sa Područnom jedinicom Uprave za nekretnine Plužine donosi nezakonito rješenje o nepotpunoj eksproprijaciji pristupnog puta, čije je poništenje u toku.

"Ovo rješenje o nepotpunoj ekspropijaciji oko 600m2 (šest stotina) ne sadrži suštinsku normu – rok nepotpune eksproprijacije nakon koje su obavezni da ga vrate u prvobitno stanje. Nezakonito su ustanovili službenost puta na parceli koja je bila šuma, nisu ispoštovali zakonom obavezne prethodne radnje, i uskratili su me za pravo da, kao vlasnik, učestvujem u postupku parcelacije i promjene namjene zemljišta. Ovo rješenje je neodrživo i u CGES-u to odlično znaju, ali nastavljaju da uništavaju i otimaju po principu – „završi posao pa neka nas tuže!“ Ovakvo ponašanje u bilo kojoj demokratskoj državi bi bilo krivično gonjeno a počinioci u zatvoru", kaže Radojević u reagovanju.

CGES navodi i da su vještaci u vansudskom postupku utvrdili obim štete, ali, kako dodaje Radojević, ne pominje da su ti vještaci u pojedinačnim izvještajima ocijenili da je cjelokupna parcela od 6.000 m2 uništena i izgubila ekonomsku vrijednost.

"CGES ne pominje ni to, da su, kada su dobili izvještaje vještaka, koji im nijesu odgovarali, tražili "dodatno vještačenje" nakon čega je sintezni izvještaj izmijenjen u odnosu na prvobitni, pa su se vještaci, nekom čudnom alhemijom, naknadno "saglasili" da ipak "nije cijela parcela uništena" i – na osnovu potpuno istih pojedinačnih izvještaja, napisali drugačiji zajednički izvještaj. Kojom alhemijom, utvrdiće organi krivičnog gonjenja odgovornih osoba u ovom "salto mortale“, navodi Radojević.

U saznanju je i da je CGES isplaćivao različite iznose za počinjenu štetu na istom prostoru, te da su, kako ističe, "privilegovani" pojedinci dobili višestruko veće naknade u odnosu na druge.

"U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tražili smo podatke o naknadama za sve parcele, koje je CGES kao državna kompanija bio u obavezi da nam dostavi, ali ih nismo dobili. Nastavićemo da tražimo”, najavljuje Radojević.

Mještani Brezana su, dodaje, u više navrata zahtijevali da se popravi put koji su izvodjači CGES-a uništili teškom mehanizacijom, bez ikakvog odgovora. Kaže da je "gola neistina", tvrdnja da su, kako navode, „finansirali putnu infrastrukutru".

"CGES je monopolistička državna kompanija koja ubira i ubiraće ogromne prihode koristeći prostor i rusurse naseljenih mjesta, pri čemu ugrožava biodiverzitet, i limitira mogućnosti za razvoj, naročito eko turizma i poljoprivrede. Kako sami nijesu edukovani, da im pomognemo: U civilizovanom svijetu velike korporacije vraćaju zajednici u kojoj posluju dio profita, čak i kada ničim ne remete perspektivu prostora. Mi ćemo ih podučiti da mještane Brezana, sa čije će teritorije ubirati ogroman novac, priupitaju – kako mogu da doprinesu razvoju zajednice i podizanju kvaliteta života mještana, umjesto da im otimaju i uništavaju imanja", zaključuje u reagovanju Mirko Radojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније