Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 06. 2018. 15:05 >> 14:53
7

GRUPA NVO O ASK

Tražiće obustavljanje razrješenja Ćalović Marković

Grupa od 43 nevladine organizacije dostaviće u ponedjeljak skupštinskom Odboru za antikorupciju Inicijativu za obustavljanje postupka razrješenja Vanje Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), saopšteno je iz Media centra.

"Pomoćnik direktora ASK je 29.05.2018. godine donio odluku kojom je utvđeno da je Vanja Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije. O istoj odluci obaviješten je Odbor za antikorupciju, kao organ nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije", istaknuto je iz Media centra.

Kako su naglasili, tokom postupka Ćalović Marković nije pružena  nikakva mogućnost da se izjasni na bilo koju okolnost ili činjenicu koja se navodi u odluci pomoćnika direktora Agencije.

"Takođe, Ustavni sud je još 30.01.2018. godine donio odluku kojom je utvdio da su Pravila o radu Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu sprječavanja sukoba interesa javnih funkcionere suprotna Ustavu Crne Gore i po kojoj pomoćnik direktora uopšte nema ovlaćenja da donosi ovakve odluke", saopšteno je iz Media centra.

Iz te NVO su napomenuli da je prema Zakonu o sprječavanju korupcije propisano da će se povreda odredaba tog zakona utvrđena konačnom, odnosno pravnosnažnom odlukom smatrati nesavjesnim vršenjem javne funkcije, o čemu Agencija obavještava organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadležan za izbor, imenovanje, odnosno postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere.

"U konkretnom slučaju pred Upravnim sudom vodi se upravni spor radi poništenja sporne odluke, pa je nesporno da odluka ASK nije pravosnažna. Pored toga, članom 87. propisani su uslovi za razrješenje člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, i u stavu 3. propisano je da se postupak razrješenja pokreće na predlog najmanje tri člana Savjeta. U konkretnom slučaju, to je izostalo jer je i Savjet Agencije za sprječavanje korupcije zauzeo stav da će u ovom slučaju sačekati pravnosnažnu sudsku odluku. Nevladine organizacije, podnosioci inicijative, pozivaju poslanike da u konkretnom slučaju poštuju Ustav, zakone i odluku Ustavnog suda i sačekaju pravnosnažnu sudsku odluku prije pokretanja bilo kakvog postupka protiv Vanja Ćalović Marković", kazali su iz Media centra.

Istakli su da, ukoliko Odbor  za antikorupciju Skupštine Crne Gore, i pored argumenata koje su predstavili, nastavi postupak razrješenja, smatraćeme da je u pitanju "politički obračun sa slobodnomislećom aktivistkinjom nevladinog sektora a sa ciljem protjerivanja iz Agencije za sprečavanje korupcije zbog njenih javno iznijetih stavova i djelovanja suprotnom interesima Demokratske partije socijalista (DPS)".

Incijativu su pokrenuli Institut alternativa (IA), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring i istraživanja (CEMI), Media centar i Akcija za ljudska prava.

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније