Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Boka news ]

16. 06. 2018. 10:25 >> 10:20

"MIRCEA"

Jedan od najljepših jedrenjaka stiže u Tivat

Jedan od ljepših starih jedrenjaka u Evropi, školski brod Ratne mornarice Rumunije- bark "Mircea", boraviće naredne nedjelje u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenoj Mornarici.

"Mircea" će u ponedjeljak uploviti u Tivat gdje će ostati četiri dana, vezan na gradskoj rivi, uz naš jedrenjak, školski brod MVCG "Jadran".

Tokom boravka rumunskog jedrenjaka u Boki, njegova posada imaće niz zajedničkih aktivnosti sa posadom "Jadrana" i pripadnicima MVCG, a „Mircea“ će biti otvoren i za posjete građanima.

Iako je sa svojih 1.844 tone punog deplasmana i 82 metra dužine značajno veći od "Jadrana", "Mircea" je pet godina mlađi od jedrenjaka crnogorske Mornarice.

Ovaj trojarbolni bark, četvrti u seriji od pet identičnih njemačkih jedrenjaka tipa "Gorch Fock" sagrađen je 1938. u Hamburgu.

Osim samog "Gorch Focka" koji je poslije Drugog svjetslog rata služio u mornarici SSSR- pod imenom "Tovarišč“, u ovoj seriji napravljeni su i aktuelni školski brod Obalne straže SAD, jedrenjak "Eagle", rumunski školski jedrenjak, školski brod Ratne mornarice Portugala "Sagres", te novi školski brod RM Njemačke pod istim imenom "Gorch Fock" koji je sagrađen nakon Drugog svjetskog rata da zamijeni brod što su ga kao ratnu reparaciju uzeli Sovjeti.

"Mircea" je inače, dobio ime po vojvodi od Valahije (preteči Rumunije) Mirčei Velikom (1386 – 1418) koji se istakao u brojnim ratovima protiv osmanlija i za čije je vladavine rumunso pomorstvo na Crnom moru doživjelo prvi veći uspon.

Brod dug 82 i širok 12 metara ima tri jarbola na kojima su 23 jedra ukupne površine skoro 1.800 kvadrata. Osim na jedra, „Micea“ plovi i na motor snage 1.100 konja sa kojim postiže maksimalnu brzinu od 10 čvorova. Na jedrenjak se može ukrcati do 210 članova posade i pitomaca Vojnopomorske akademije Ratne mornarice Rumunije kojima on služi za obuku i sticanje pomoračkih znanja i vještina u praksi.

Pored kadeta iz Rumunije, na ovom brodu povremeno se obučavaju i pitomci iz Turske, Njemačke, Hrvatske,Ukrajine, Francuske, Danske i Holandije.

"Mirca" je do sada imao 40-tak dužih internacionalnih krstarenja koja su ga vodila i do Kariba i Sjeverne Amerike, ali je ovo prvi put da nakon 49 godina taj brod dolazi na Jadransko more, nakon što je jula 1969. rumunski školski jedrenjak boravio u Splitu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније