Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

15. 06. 2018. 23:15 >> 22:59

U VEŠERAJU

Osobe sa oštećenjem vida osposobljene za rad

U okviru projekta "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u gradskom vešeraju", šest osoba sa oštećenjem vida je osposobljeno za obavljanje tog posla, od kojih će dvije nastaviti da rade šest mjeseci, saopšteno je iz Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin.

Predstavnica Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, Stefa Adžić, ocijenila je, na pres konferenciji povodom predstavljanja rezultata projekta i problema diskriminacije u oblasti profesionalne rehabilitacije, rada i zapošljavanja, da je uključivanje OSI u svijet rada ključna odrednica njihove potpune integracije u zajednicu.

„Nakon 12 mjeseci projekta, imamo šest OSI koje su prošle obuku za radu u vešaraju. U projekat su bile uključene osobe sa oštećenjem vida. Četiri OSI su imale priliku da tokom šest mjeseci rade u vešeraju, koji je pokrenula Organizacija slijepih, a dvije osobe će nastaviti da rade, najprije u periodu od šest mjeseci, dok se ne stvore uslovi za neki dalji rad“, saopštila je Adžić.

Ona je kazala da je cilj projekta bio doprinos povećanju zaposlenosti OSI kroz otvaranje novih radnih mijesta, koja su, kako je pojasnila, nastojali da prilagode njihovim mogućnostima.

„Vešeraj je opremljen svom neophodnom opremom, odnosno mašinama za pranje, sušenje, peglanje i pakovanje veša. Pored obuke za rad u vešeraju, prošli su različite vrste edukativnih radionica. Edukovali su se po pitanju njihovih prava povodom zapošljavanja, prošli su motivacione radionice, psihološko osnaživanje i samim tim su spremni za slobodno tržište rada“, pojasnila je Adžić.

Ona je kazala da su kroz taj projekat, nastojali da pomognu socijalno ugroženim, kao i da će, kako je saopštila, pružati besplatne usluge u vešeraju za te osobe.

„U probnom radu od šest mjeseci, nudili smo usluge starim, invalidnim članovima naše organizacije, onima koji nemaju pomoć u kući i nastojali smo i da na taj način ostvarimo socijalnu misiju. U narednom periodu, usluge vešeraja će biti besplatne za socijalno ugrožene djelove stanovništva. Svjesni smo da OSI predstavljaju jednu od socijalno najugroženijih i najsiromašnijih kategorija stanovništva“, rekla je Adžić.

Kako je rekla, namjera Organizacije slijepih je da obezbijedi veće mogućnosti zaposlenja.

„Informisali smo ostale subjekte, kao što su neki hoteli za koje znamo da imaju vešeraje. Informisali smo ih da imamo spremne kapacitete, da imamo OSI koji su obučene i koje mogu da rade u njihovim vešerajima“, kazala je Adžić.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ne postoji ravnopravan pristup zapošljavanja OSI.

„Edukovali smo naše članove da imaju pravo na rad, ali definitivno postoje predrasude poslodavaca vezano za njihove sposobnosti. Postoji nepristupačno okruženje za zapošljavanje OSI. Iako se u većini dokumenata pominje da u Crnoj Gori postoji adekvatan zakonodavni okvir, i dalje imamo situaciju da se OSI zapošljavaju uglavnom u nevladinom sektoru i to u organizacijama koje se bave problematikom OSI“, ocijenila je Adžić.

Ona je kazala da, iako postoje razne subvencije, stepen zaposlenosti OSI je veoma nizak.

„Većina poslodavaca se prije odlučuje da plati poseban doprinos za OSI koje ne zaposli, iako se trudimo da stvorimo kvalitetan kadar, nego da im pruži priliku, a na taj način i ostvari pravo na moguće subvencije“, ocijenila je Adžić.

Predstavnik Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Stanko Laković, kazao je da poslodavci najviše koriste subvencije na zarade za svaku zaposlenu OSI, prilikom čega, kako je pojasnio, poslodavac može ostvariti subvenciju do 75 odsto od bruto zarade zaposlenog, „ukoliko ta osoba ima procenat invaliditeta minimum 50 odsto“.

On je objasnio da, ukoliko je procenat invaliditeta zaposlene OSI manji od 50 odsto, subvencija iznosi 75 odsto bruto zarade u prvoj godini zaposlenja, 60 odsto u drugoj i 50 odsto u trećoj godini zaposlenja, a potom i svakoj narednoj, „dokle god traje radni angažman OSI“.

On smatra da subvencija u finansiranju troškova asistenta zaposlenoj OSI povećava njenu efikasnost u radu. Kazao je da je veoma značajna i subvencija dodjele bespovratnih sredstava za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније